Контраадмирал о. з. Георги Георгиев приключи преподавателската си дейност във Военната академия

01.01.2022 г. Контраадмирал о. з. Георги Георгиев приключи преподавателската си дейност във Военната академия

 През 2002 г. той е офицер на годината. Тогава е капитан I ранг Георги Георгиев, командир на под. 38010 - Варна. (Това бе инициатива на в. „Българска армия“ съвместно с ГЩ на БА, която просъществува от 2001 до 2008 г.)

Otbrana.com

На тържествен ритуал на 29 декември м.г. по приключване на преподавателската си дейност, контраадмирал от запаса Георги Георгиев – главен асистент в катедра „ВМС“ на факултет „Командно-щабен“, си взе „Довиждане!“ с личния състав на Военна академия „Г. С. Раковски“, съобщават от учебното заведение.

През 2002 г. той е офицер на годината. Тогава е капитан I ранг Георги Георгиев, командир на под. 38010 - Варна. (Това бе инициатива на в. „Българска армия“ съвместно с ГЩ на БА, кояято просъществува от 2001 до 2008 г.) Той завърши военната си кариера, като контраадмирал. Служи до 30 юни 2014 г. и се уволни, като заместник-началник на отбраната. След което бе преподавател в катедра „ВМС“ на Военна академия „Георги С. Раковски“.

Да пожелаем на контраадмирал от запасаГеорги Георгиев здраве и благоденствие занапред!

***

Контраадмирал Георги Георгиев е роден на 17 август 1956 г. в Айтос, област Бургас. Завършва СПТУ по електротехника, телевизионна техника през 1974 г. През 1979 г. – завършва ВВМУ „Н. Вапцаров,”, корабоводене. През 1988 г. – завършва Военноморска академия в Русия, ВМФ-Командно-щабен. През 2000 г. завършва Военната академия „Г. С. Раковски”, Стратегическо ръководство на отбраната.

По време на службата си Георги Георгиев е преминал през различни длъжности – командир на БЧ-2, той и началник на РТС на катер в 10-а бригада торпедни катери - ВМФ, помощник-командир, той и командир БЧ І, ІV на катер в 10-и отделен дивизион торпедни катери в 10-а бригада торпедни катери - ВМФ, командир на ракетен катер в 10-а бригада торпедни катери - ВМФ, командир на звено, той и командир на ракетен катер в 10-а бригада торпедни катери - ВМФ, началник щаб на 11-и отделен дивизион ракетни катери и торпедни катери в 10-а бригада ракетни и торпедни катери - ВМФ, началник на щаб на 10-и отделен дивизион ракетни катери в 10-а бригада ракетни и торпедни катери - ВМФ, командир на 10-и отделен дивизион ракетни катери в 10-а бригада ракетни и торпедни катери - ВМФ, заместник-началник на щаб, той и началник на отделение „Оперативно-бойна подготовка” в 10-а бригада леки сили, началник на щаб в 10-а бригада леки сили, командир на бригада леки сили в 10-а бригада леки сили.

Георги Георгиев е и командир на втора брегова ракетна бригада – ВМС, командир на военноморска база в Командване на вмб-В, помощник-началник на щаба на ВМС по операциите и подготовката в Щ-ВМС, началник на щаба на Военноморските сили в ЩП-ВМС, заместник-командващ на Съвместното оперативно командване в СОК, национален военен представител националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия.

Преминава в запаса през  2014 г.