Богоявленски водосвет в Кърджали и Пловдив

06.01.2022 г. Богоявленски водосвет в Кърджали и Пловдив

 Otbrana.com

По традиция отбелязването на един от най-светлите църковни празници започна сутринта в Кърджали, където пред манастира „Св. Йоан Предтеча“ Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай отслужи литургия и благослови представителното формирование от Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Присъстваха командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, кметовете на общините Пловдив и Кърджали – г-н Здравко Димитров и г-н Хасан Азис и председателя на 44-то народно събрание (2017-2021г.) г-жа Цвета Караянчева, съобщават от Командвнето.

Честванията продължиха с водосвет на националното знаме, представителното и бойното знамена на СКСО, репликите на знамето на Априлската епопея и на Самарското знаме и на формированията от Пловдивски гарнизон – 3-та авиационна база Граф Игнатиево и 24-та авиационна база Крумово от състава на ВВС и 110 логистичен полк от състава на СВ пред катедралния храм „Успение Богородично“ в гр. Пловдив от 12:00 ч. След освещаването на бойните знамена формированията, представители на Българската православна църква и местната власт  с литийно шествие се изнесоха до моста на р.Марица, където по традиция се хвърля кръста по случай църковния празник Богоявление. Кръста беше хванат от военнослужещ от 86 група „Специални сили“ на СКСО – мл.серж. Димитър Налбантов.

В гр.Пловдив присъстваха кметът на града господин Здравко Димитров, Председателят на общинския съвет господин Александър Държиков, Областният управител на обл.Пловдив господин Йордан Иванов, народни представители, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений , Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, началникът на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, кметове на райони и представители на местната власт, командири на формирования, представители на военно-патриотични съюзи, граждани и гости на гр.Пловдив