Честваха 114 години от създаването на българското военно разузнаване

12.01.2022 г. Честваха 114 години от създаването на българското военно разузнаване

 Служба "Военно разузнаване“ продължава да има ключово и стратегическо място в системата за защита на националната сигурност, се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Стефан Янев.

Otbrana.com

С тържествен молебен за здраве започна днес честването на 114-ата годишнина на българското военно разузнаване и празник на Служба „Военно разузнаване“. Молебенът бе отслужен от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в присъствието на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и съветниците на министъра на отбраната Пламен Йорданов и Калчо Атанасов. Официалните гости и ръководството на Службата положиха венци и цветя на паметниците на загиналите български военни разузнавачи.

В обръщението си Пламен Йорданов поздрави личния състав от името на министъра на отбраната Стефан Янев. В поздравителния адрес на министър Янев беше подчертано, че Служба "Военно разузнаване“ продължава да има ключово и стратегическо място в системата за защита на националната сигурност.  Приносът на военните разузнавачи към осигуряване на суверенитета на държавата и колективната сигурност са признати и будят респект на национално и международно ниво, се казва още в адреса, съобщават от службата.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков също поздрави служителите от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, благодари за полаганите усилия, съвместната работа и пожела здраве и професионални успехи.

В приветствието си директорът на Службата бригаден генерал Венелин Венев заяви, че дистанцията на времето още по-ярко ще откроява значимостта  на тези годишнини, защото военното разузнаване винаги е било посветено на защитата на националния интерес и достойно е изпълнявало своето призвание.  Той изрази своята признателност към целия личен състав и допълни, че резултатите и високите оценки на дейността показват, че Службата успешно е изпълнявала и продължава да изпълнява своите задачи. Бригаден генерал Венев честити празника и пожела, преди всичко здраве, за да запазят високия темп на работа, лоялността и отдадеността към професията.

По повод 114-годишнината от създаването на военното разузнаване и за постигнати високи резултати  военнослужещи и цивилни служители бяха наградени от министъра на отбраната, началника на отбраната и директора на Службата.