16-та авиационна база се справи с предизвикателствата през 2021 г.

13.01.2022 г. 16-та авиационна база се справи с предизвикателствата през 2021 г.

 Otbrana.com

Днес на летище Враждебна се проведе годишен анализ на дейността на 16-та авиационна база от състава на Военновъздушните сили за 2021 г. Мероприятието се проведе в присъствие на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

В анализа командирът на 16-та авиационна база полковник Филип Ангелов подчерта, че 2021 г. беше изпълнена с присъщите за базата динамика и множество предизвикателства във всички направления от дейността ѝ, съобщават от ВВС. Година, в която цялостната дейност беше провеждана в сложна обстановка, възникнала от бързото разпространение на Covid-19. Усилията на Командването на авиобазата бяха насочени за решаване на основните задачи на формированието: носене на дежурство за АСО и изпълнение на задачи за нуждите на Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи; поддържане на подготовката на летателен състав, летящ на самолет C-27J „Spartan“, поддържане на подготовката на летателен състав, летящ на самолети C-27J, PC-12, Л-410 и Ан-2Т; приучване на млад летателен състав на самолети Л-410 и РС-12; поддържане на подготовката на летателен състав, летящ на самолет Ан-2Т ДПСМУ и НПМУ, както и усъвършенстване на подготовката и присвояване на по-висока степен на класна специалност на командири на екипажи, помощник - командири на екипажи и членове на екипажи.

През изминалата година личен състав и техника от авиобазата взеха участие в голям брой национални и международни тренировки и учения – съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято - 2021”, съвместното българо-румънско учение „Blue Bridge 2021”, летателна тренировка „Eurоpean Spartan Еxercise 2021”, както и в ТУБС „ШАБЛА-2021”. Осигуряваха парашутни скокове за сертифициране на тактическа група от Съвместно командване на специалните операции и на парашутни скокове за нуждите на парашутисти от ВВС, СКСО, ВМФ и НВУ. Бяха проведени и съвместни тренировки със звеното за медицинска евакуация към  ВМА. Полковник Ангелов благодари на личния състав за положените усилия при решаване на поставените задачи и изрази увереността си, че авиобазата ще се справи успешно и с предстоящите задачи, въпреки всички предизвикателства и епидемиологичната обстановка в страната.

От своя страна командирът на ВВС генерал-майор Петров използва възможността даде високата си оценка към Командването на авиобазата и да благодари за положените усилия от личния състав, като подчерта, че именно военнослужещите и цивилните служители стоят в основата на всички успешно реализирани задачи.