Бригаден генерал Станимир Христов пое командването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада

14.01.2022 г. Бригаден генерал Станимир Христов пое командването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада

 Досегашният командир бригаден генерал Стоян Шопов е назначен на международна длъжност в Сухопътното командване на НАТО в Измир, Република Турция.

Otbrana.com

Днес във 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, се проведе тържествен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада”, съобщават от формированието.

С указ № 295 от 14.12.2021г. на Президента на Република България досегашният командир на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов, считано от 15.01.2022г. се освобождава от длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада” и се назначава на международна длъжност в Сухопътното командване на НАТО в Измир, Република Турция. С указ № 294 от 14.12.2021г. на Президента на Република България на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада” е назначен бригаден генерал Станимир Христов.

Гости на церемонията бяха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник – командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, както и офицери и цивилни служители от Командването на Сухопътните войски включени в състава на комисията по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 2-ра механизирана бригада”

След посрещане на бойното знаме на бригадата, приемане на строя и прочитане на заповеди, досегашния командир бригаден генерал Стоян Шопов тържествено се прости с бойното знаме, след което то беше връчено от командира на Сухопътните войски, генерал – майор Михаил Попов на новия командир бригаден генерал Станимир Христов.

В словото си бригаден генерал Шопов се сбогува с военнослужещите и цивилните служители от бригадата, благодари им за всеотдайната служба и им пожела здраве и все така да продължават с Решителност и Чест да прославят името на   2-ра Тунджанска механизирана бригада, като едно от водещите формирования в Сухопътните войски.

Бригаден генерал Стоян Шопов благодари на Командването на Сухопътните войски, за указаното доверие и подкрепа, а също така и на формированията от състава на Сухопътните войски за доброто взаимодействие при справяне с възникналите предизвикателства.

В своето слово бригаден генерал Станимир Христов благодари на генерал – майор Михаил Попов за оказаното доверие при избора му за заемане на длъжността Командир на 2 механизирана бригада, и заяви, че ще продължи да следва правилната посока  при изпълнението на задачите, за да може бригадата да пребъде, като елитно формирование от състава на Сухопътните войски.

Командирът на Сухопътните войски, генерал – майор Михаил Попов изказа своята благодарност на бригаден генерал Шопов за всеотдайната и коректна служба, и му пожела успехи на новата мeждународна длъжност, а  на бригаден генерал Станимир Христов пожела успех при справянето с новите предизвикателства като командир на   2 механизирана бригада.

Церемонията завърши с преминаване в тържествен марш на формированията от бригадата и официално подписване и утвърждаване на Акта за сдаване и приемане на длъжността  „Командир на 2-ра механизирана бригада”.