Какво каза министърът на отбраната по Панорама,

26.02.2022 г. Какво каза министърът на отбраната по Панорама,

 

което не се харесва на много от тези, които в годините назад отговаряха за осигуряването на армията?

Спирдон Спирдонов

След приемането ни в НАТО през 2004 г. нашите родни политици решиха, че ефектът „членство в НАТО“ позволява лежерно отношение във връзка с финансирането на това, което декларираха през годините за малка, модерна, боеспособна армия и всичките тези слогани, които сме чували, каза министърът на отбраната Стефан Янев в съботната Панорама на БНТ. В резултат на това неглижиране на регулярното финансиране, ние в момента имаме армия такава, каквато е, продължи той.

И още нещо, което каза министърът и което на много хора им се иска да не е така: „В никакъв случай не казвам, че армията ни не е боеспособна. Напротив, ние си имаме нашите възможности, знаем си лимитацията и това, че имаме едни системи, които не са толкова далекобойни или други системи, които се нуждаят от ремонт или поддръжка, не означава, че нямаме способности. Напротив! Армията е боеспособна и тук искам да подчертая най-вече, заради мъжете и жените в униформа, които съзнателно изпълняват своя дълг към родината си.“

Това е добре да се чуе от тези, които им прави удоволствие да се подиграват с армията, тръбейки наляво и надясно, че не можем да съберем и един батальон, например. Впрочем, министърът уточни, че имаме шест сертифицирани по съответните стандарти батальони. Така, че да погледнем с добро око към армията си, защото, както показват последните събития, тя харчи пари не за друго, а защото някога може да потрябва. И да не се стискаме, когато гласуваме бюджета.