Ген. Кирил Цветков: Хора, спрете войната!

16.03.2022 г. Ген. Кирил Цветков: Хора, спрете войната!

 Това е война, която ще разцепи православието, ще му нанесе непоправими злини, пише във фейсбук бившият командващ Сухопътни войски, председател на Асоциацията на Сухопътните войски в България.

Otbrana.com

Непрекъснато ми звънят и ме канят да си кажа мнението за войната и аз отказвам. Как да си кажа мнението за една братоубийствена война, между два братски народа от столетия и двата са наследници на Стара Велика България на кан Кубрат, заедно с нас. И двата са православни народи, стожери на православието. Това е война, която ще разцепи православието, ще му нанесе непоправими злини. Как да говоря за война, без да имам информация, надеждна за причините? А тя е конфиденциална . Учудвам се на тези експерти и колеги, бивши министри и зам.-министри, които като мен не притежават класифицирана информация, но с подробности и журналистически патос, обясняват как се води войната, правят оценки и предричат резултати. И това при положение, че си нямат понятие от операции и война изобщо. Не са ли им ясни тези понятия, че войната е продължение на политиката и започва дълго преди използването на военни средства. А когато се приложат, идват вече военните операции като форма за водене на войната. Така, че това си е война, както и да го наричат и то в активната си военна фаза. Значи, че всички други средства са изчерпани за мирно решаване и се търси военно решение. Това е войната за Източна Европа.

След Близкия изток и Северна Африка е дошъл и нашият ред в световната разруха, която продължава вече десетки години. Няма да коментирам военните действия, цялата тази лавина от истини, неистини, повторения до втръсване наречени на военен език психологически операции, хибридна война и не знам ти още какво. Само ще кажа: „Хора, спрете войната! На Украйна : Да би мирно седяло, не би чудо видяло. На Русия: Немойте с рогите....! На САЩ: Спрете да ръчкате огъня, че..., а на ЕС и НАТО: Стига слугинаж. Вземете положението на Европа в свои ръце. Трябва ново Европейско съвещание за мир и сътрудничество, иначе няма да ни има.“ А на милата България  и войнолюбците ни да забравят " Барабар Петко с мъжете, .....", което ни довлече много национални катастрофи и 250 хиляди загинали, половин милион ранени, 250 хиляди емигранти отвън и 2 милиона българи навън. Все по причина и неистов стремеж да участваме в хорото, играно от други. Спирам с коментарите, докато не настъпи мир.