79 години от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили

18.03.2022 г. 79 години от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Специални сили

 Otbrana.com

С тържествена церемония днес бе отбелязана 79-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на Специалните сили на Българската армия. Мероприятието започна с молебен за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и продължи с тържествено събрание в зала „България“ в Конгресен център на Международен панаир – гр. Пловдив, съобщават от СКСО.

Военнослужещи и цивилни служители от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) бяха наградени с наградни знаци и грамоти от министъра на отбраната на Република България Драгомир Заков, началника на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов и от командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.

За дългогодишна, честна и доблестна служба, значим принос в създаването, преструктурирането и развитието на Специалните сили на Българската армия, значим принос и заслуги в развитието на военния парашутизъм и популяризирането на историята и издигане престижа на българските парашутисти в страната и чужбина беше отличен с награден знак „За достойнство и чест“, първи вариант, офицер от запаса полковник Владимир Иванов. Престижното отличие на министъра на отбраната беше връчено на полковник Иванов от командира на СКСО генерал-майор Матеев.

Във връзка с празника грамоти от министъра на отбраната получиха и офицери от запаса, свързани с развитието на Специалните сили на Българската армия.

Празничен концерт изнесе военния духов оркестър на СКСО с диригент сержант Венцислав Стефанов.

На мероприятието присъстваха Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай, Йордан Иванов - областен управител на област Пловдив, Виктор Насър - член на комисията по отбрана в 47-мото НС, бригаден генерал Деян Дешков - Командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, капитан Матю Брейн - помощник аташе по отбраната на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, директори на дирекции в Министерство на отбраната, командири на военни формирования от Българската армия, кметове на общини, представители на местната власт, представители на висши учебни заведения, бивши командири и началници от Специалните сили, офицери от запаса и резерва, стопански ръководители.