Закриване на Враца - закриване на първия миротворчески гарнизон

28.11.2010 г. Закриване на Враца - закриване на първия миротворчески гарнизон

Красен Бучков

Навярно много малко хора в България си спомнят, че Враца е първият миротворчески гарнизон на България. През 1992-1993 г. в него вреше и кипеше подготовката на батальона за Камбоджа. В министерството на отбраната тогава нямаше нито СОК, нито някакви отдели за работа с миротворците. Трима-четирима офицери от Генералния щаб и половин дузина техни колеги от сухопътните войски успяха  в съкратени срокове да стегнат и двата батальона „Сини каски”. Във Враца протичаше подготовката и на контингентите от шофьори, които после служиха  в босненския град Висото и превозваха натовски товари до Адриатическото крайбрежие. Пак във Враца бе единственият музей на автомобилната и автотракторната техника на Българската армия.

Не е вярно твърдението, че в града има бойно поделение от 2008 г. Наскоро пенсионирали се полковници от СВ могат да кажат какво съединение са командвали в близкото минало.

Премълчава се факта, че във Враца полигонът се намира в района на самото поделение. Воини от батальона във Враца получават високи оценки за своето участи в мисиите ни в Ирак и Афганистан.

Съпруги на военнослужещи пак протестираха във Враца. Спряха движението в града за няколко часа. И ако за някои промените са болезнени, то за тези семейства проблемът е въпрос на живот и смърт. Дано присъстващите депутати и парламентарният секретар на МО са разбрали това. Военните във Враца искат хляб, а не зрелища.