Министърът на отбраната Драгомир Заков: От днес имаме дипломиран пилот на Ф-16

08.04.2022 г. Министърът на отбраната Драгомир Заков: От днес имаме дипломиран пилот на Ф-16

 Капитан Александър Валентинов Велинов е завършил базисен курс за пилот на изтребител Ф-16 Блок 70 на ВВС на САЩ за подготовка и приучване към изтребител Ф-16 в Тусон, Аризона. Капитан Велинов ще продължи обучението си в Аризона, за да стане водач на изтребителна група Ф-16 и ще бъде един от лидерите на новата ескадрила от изтребители Ф-16 на  ВВС на Република България, когато самолетите бъдат доставени през 2025 г.

Спирдон Спирдонов

България има от днес първи пилот, дипломиран за Ф-16. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народния представител Николай Дренчев за процедурата по придобиването на новите изтребители.

Капитан Александър Валентинов Велинов,  научихме от ВВС, е завършил базисен курс за пилот на изтребител Ф-16 Блок 70 на ВВС на САЩ за подготовка и приучване към изтребител Ф-16 в Тусон, Аризона. Капитан Велинов ще продължи обучението си в Аризона, за да стане водач на изтребителна група Ф-16 и ще бъде един от лидерите на новата ескадрила от изтребители Ф-16 на  ВВС на Република България, когато самолетите бъдат доставени през 2025 г.

 (Kaпитaн Aлeĸcaндъp Beлинoв e зaмecтниĸ-ĸoмaндиp нa чeтвъpтo изтpeбитeлнo aвиaциoннo звeнo в изтpeбитeлнa aвиaциoннa ecĸaдpилa в aвиoбaзa Гpaф Игнaтиeвo. Зaвъpшил e пpeз 2014 г. Haциoнaлния вoeнeн yнивepcитeт "Bacил Лeвcĸи", cпeциaлнocт "Opгaнизaция и yпpaвлeниe нa TΠ oт BBC - Лeтeц-пилoт". Πpeз 2017 г. e зaвъpшил oбyчeниe пo пpoгpaмaтa нa CAЩ зa пoдгoтoвĸa нa pъĸoвoдни ĸaдpи зa aвиaциятa във Boeннoвъздyшнa бaзa "Kълъмбъc", Mиcиcипи, CAЩ. Πpитeжaвa ĸлacнa cпeциaлнocт "Boeнeн пилoт" - 3-ти ĸлac.)

Поточната линия на завода на „Локхийд Мартин“ за производство на самолетите стартира съвсем скоро, уточни министърът, по повод твърдението, че заводът е несъществуващ. Парите са в доверителна сметка и по негова информация 90 процента от тях не са разплатени. В международната практика, каза той, няма случай да се придобие оборудване и да се плаща след това. Обикновено това става в хода на придобиване, а когато се поръчва ново оборудване, то трябва тепърва да се произведе, поясни министърът. Епидемията с КОВИД е създала проблеми при веригата на доставки и това се е отразило на подобни производства. Министърът припомни, че подобен казус е имало и с РСК „МиГ“ Той призова да не се внушава, че това са несъществуващи заводи, проекти и доставки.

Предложението на САЩ за самолетите F-16 е избрано не само заради продукта, но най-вече за прилагания подход, т.е. придобиване на цялостна способност – самолет, въоръжение, обучение и резервни части, посочи още в отговора си министърът. Според него този подход е липсвал в другите оферти. И още – въоръжението и част от него, както и от оборудването на самолетите, следвало да се придобие по отделни договори от правителствата на други държави, в повечето случаи отново от САЩ. Под внимание е било взето и стратегическото партньорство със САЩ в сферата на сигурността.