В Тусон, Аризона, поздравиха българския пилот капитан Александър Велинов

09.04.2022 г. В Тусон, Аризона, поздравиха българския пилот капитан Александър Велинов

 Гордеем се с него, казва командирът на 162-ро авиокрило бригаден генерал Джефри Бътлър.

Спирдон Спирдонов

България има от 8 април първи пилот, дипломиран за Ф-16. Това съобщи министърът на отбраната Драгомир Заков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на народния представител Николай Дренчев за процедурата по придобиването на новите изтребители. Това е капитан Александър Валентинов Велинов. Той е завършил базисен курс за пилот на изтребител Ф-16 Блок 70 на ВВС на САЩ за подготовка и приучване към изтребител Ф-16 в Тусон, Аризона. Капитан Велинов ще продължи обучението си в Аризона, за да стане водач на изтребителна група Ф-16 и ще бъде един от лидерите на новата ескадрила от изтребители Ф-16 на  ВВС на Република България, когато самолетите бъдат доставени през 2025 г.

Гордеем се с капитан Велинов и с цялата българска авиация, казва на церемонията по връчването на дипломата бригаден генерал Джефри Бътлър, командир на 162-ро авиокрило в американската база, научаваме от фейсбук страницата на формированието. Капитан Велинов е бил един от избраните четирима български пилоти за преминаване на специализиран курс по английски език, преди пълния тренировъчен процес на ВВС на САЩ за Ф -16. Днес, 8 април, се посочва в информацията, бе върхът на тренировъчния му период.

„Когато се върна в България, Ф-16 ще бъде чисто нов самолет за страната, така че от първите пилоти и инженери, които преминат обучение в САЩ, зависи да изградят основата и да поставят висок стандарт на работа. Тъй като България планира да премине към Ф-16 възможно най-бързо, обучението ми в Тусон е жизненоважно“, казва капитан Велинов.

Kaпитaн Aлeĸcaндъp Beлинoв e зaмecтниĸ-ĸoмaндиp нa чeтвъpтo изтpeбитeлнo aвиaциoннo звeнo в изтpeбитeлнa aвиaциoннa ecĸaдpилa в aвиoбaзa Гpaф Игнaтиeвo. Зaвъpшил e пpeз 2014 г. Haциoнaлния вoeнeн yнивepcитeт "Bacил Лeвcĸи", cпeциaлнocт "Opгaнизaция и yпpaвлeниe нa TΠ oт BBC - Лeтeц-пилoт". Πpeз 2017 г. e зaвъpшил oбyчeниe пo пpoгpaмaтa нa CAЩ зa пoдгoтoвĸa нa pъĸoвoдни ĸaдpи зa aвиaциятa във Boeннoвъздyшнa бaзa "Kълъмбъc", Mиcиcипи, CAЩ. Πpитeжaвa ĸлacнa cпeциaлнocт "Boeнeн пилoт" - 3-ти ĸлac.