Как Дянков изигра Аню за бонусите на военножслужещите ?!

01.01.1970 г. Как Дянков изигра Аню за бонусите на военножслужещите ?!

Свилен Петков

Красен Гоцеделчевски

И двамата са виртуози на популизма, лъжа е ,че има връзка между парите за модернизация и фонд работна заплата

 

 

Военният министър бил изненадан, че от бюджета на МО трябвало да се покрие заема за покупката на вертолети в размер на 82 млн. лв. По план средствата за заема трябвало да се поемат от фискалния резерв. „Сега ние плащаме цената на тази загробваща сделка”, посочи Ангелов.

На пръв поглед наистина изглежда, че Аню Ангелов няма никаква вина за приказките „напред-назад” за прословутите бонуси на военните. Дори изглежда, като че ли се опитва да се оправдае с финансовия министър. Но тук става за въпрос за истински популизъм в най-чистата му форма. За да не звучи като случайно вметната дума, напомняме какво означава „популизъм” : Въздействие върху мнението на населението чрез поведение и обещания за мерки, които съответстват на конюнктурните настроения. Ето каква е истината в действителност:

 

Аню бил изненадан! Защо министърът не бъде честен и си признае, че важни решения в държавата и в Министерския съвет се вземат без него. Че тогава той какъв министър е и какъв член на правителството е?

По план средствата трябвало да се поемат от фискалния резерв, ама не станало. По чий план , г-н министър. Този план да не е бил на директорката на детска градина ‘Калинка” , че да си правите с него каквото искате? Ами нали тези планове се правят, за да ги изпълнявате. Или  планът е бил преди изборите, а сега вече няма значение. Нали на този „план” стои подписът на същия този Дянков, който сега не си го изпълнява. Както и на Вашата заповед за изплащане на бонуси стои твоят подпис, която сам не си изпълни. Напомняме и още няколко такива тържествени обещания: „През м. октомври или най-късно декември ще внеса в парламента проекта за закупуване на изтребители”. Неизпълнено. „Изготвили сме инвестиционен план за модернизация на БА с тринадесет проекта, при разчетен бюджет за отбраната от 1.5% от БВП”. Неизпълнено, бюджетът е 1.2%, и т.н..

 

Сега е времето да разсеем някои митове и легенди, които насаждате сред обществеността системно и преднамерено. И това не е Ваш патент, а на началника Ви Борисов. Затова ще Ви зададем няколко риторични въпроса:

 

Първи въпрос: Може ли една районна пожарна служба да гаси пожари, ако няма пожарни коли и разчети от пожарникари, които да вършат това? Има ли такава пожарна в България? Ами защо тогава казвате, че сделката за закупуване на хеликоптери, пък и всички сделки подписани преди Вашето велико управление, били загробващи. Ако на Вас, като на бивш генерал, не Ви е ясно, че за да е в състояние да защищава страната армията ни трябва да има съответната техника, тогава много жалко за държавата. Ясно е, че в момента ни е спукана работата по всички фронтове.  Да, г-н министър, в покупката на военна техника няма нищо загробващо. И никой не купува вертолети и самолети кеш. И е нормално това да стане с банков заем и да се изплаща от няколко поредни правителства. Така, както сте я подкарали, и Вашите сделки още от 2013 г. ще започне да ги изплаща следващото правителство.  Да, може и да Ви е яд, че предишните министри са купували и са сключвали договори, но за разлика от Вас те  имаха бюджет и той бе  заложен да бъде 2.5% от БВП. И това число не бе измислено нито от Свинаров, нито Близнаков, а беше съгласно дългосрочната икономическа прогноза на Националния статистически институт за растежа на БВП. И за Ваше сведение, списъкът с всички модернизационни проекти беше утвърден от Министерския съвет и от парламента в т. н. План 2015. Вие не сте ли чували, че България е парламентарна Република и всички решения на Народното събрание трябва да се изпълняват, дори и от велики пълководци като Вас? Защо тогава не ги изпълнихте, ами си написахте Ваш „инвестиционен план” и само плачете, че са Ви загробили? Може ли да покажете къде в парламента се намира Вашият „инвестиционен план” до 2020 г., кой го е чел и кой го е утвърдил? Не можете, защото той е виртуален. Няма го. Има го само в медийното пространство във вид на „минало и заминало през заседание на МС”, което е равнозначно на кръгла нула. Ами Вашата инвестиционна програма до 2020 г. няма ли да я изпълняват следващите министри?

Втори въпрос:  Какво сте купили за армията лично Вие през последните две и половина години, откакто сте министър? Къде и за какво са отишли ежегодно тези 20% от бюджета , които са за капиталови разходи? А ако не сте купили нищо, защото не сте разполагали с тези капиталови разходи, тогава какъв министър сте? За каква са Ви сложили там, само да пишете бели, пембяни и всякакви книги за отбраната, и да изхвърляте от работа на улицата хиляди хора ли? Да, ние помним, че обещахте през 2012 г. да съкратите 2 800 души. Браво! На опашката са и работещите в МО стотина военни пенсионери. Браво!

 

Трети въпрос : При бюджет от 1,3 милиарда лева преди 3-4 години и 250 млн. от тях за модернизация, колко души наброяваше дирекция „Планиране и програмиране”? Колко души работят в момента в тази същата дирекция при бюджет 800 млн. лева и нула лева за модернизация? И изобщо какво прави цялото МО през тези две години, след като имате хроничен недостиг на пари. Ами то е ясно – плащате само заплати на хората и тока за асансьорите, по които те ходят нагоре-надолу по етажите за да Ви разнасят плановете, концепциите, визиите, стратегиите и всичко друго, но не и за каквото сте сложени там. И сега, след като за трета поредна година Дянков Ви намалява бюджета, Вие с колко души намалихте тази дирекция и другата - финансовата ?

 

В резултат на отговорите на въпросите, читателите сигурно са разбрали следните няколко истини:

-  В нито един момент военният министър нито знае с какъв бюджет разполага, нито знае колко ще му бъде като се събуди на следващата сутрин. Но това не му пречи да планира инвестиционни програми за 2 милиарда лв. до 2020 г. Оня ден пък бил изненадан, че му отрязали от пицата още 82 млн.!

 

-  с покупката на вертолети, фрегати, транспортни самолети, системи за управление и наблюдение и т.н. предишните няколко министри на отбраната не са „загробвали” никого, най-малко пък са си мислили министър Ангелов. Те просто са си вършили добре работата. А Аню сам се загробва.

 

- Драги читатели, лъжат ви най-безогледно, че има някаква връзка между парите за модернизация и фонд работна заплата.  Всеки знае, че парите за заплати са в отделно перо и никой министър няма право да ги харчи за друго. И когато военният министър обяви, че ще раздаде бонуси на хората, защото има икономи във фонд работна заплата, той каза истината. Неговата грешка беше, че изобщо не съобрази, че за пореден път Дянков ще го изиграе и ще му вземе и куклите, и парцалките. Защото Дянков е хитър и знае много добре, че всички икономи във фонд работна заплата се връщат обратно в държавния бюджет, т.е. неговата хазна. Да, ама ако Аню ги раздаде като бонуси, нищо няма да се върне. И както винаги гениален, Дянков показа среден пръст на Аню и за наказание за своеволията му да раздава бонуси, му отряза обещаните 82 млн. за плащане на вертолетите.  Сега Аню трябва сам да ги извади от изтръскания си брашнян чувал, който е празен благодарение на същия този Дянков. Да, драги читатели, тук заемът от онази френска банка няма нищо общо. Дянков знае от 2 години, че той трябва редовно да си прави плащанията по този заем, както всеки един от нас си изплаща ипотеката на апартамента.  Ако той не ги е планирал тези плащания, тогава той не става за финансов министър.

 

Ето, това е популизъм: да не си изпълниш собствените планове и обещания и да прехвърлиш вината на предишните правителства. И да го направиш на гърба на служителите от МО. И да ги пренасочиш гневът им от себе си към твоите предшественици. И към българските Военномосрки сили, които трябва да са виновни, че са си поискали вертолети, за да могат да охраняват външната граница на ЕС. Направо гениално, господин Ангелов! Поздравления и за Вас, г-н Дянков! И двамата сте виртуози на популизма.

Но докога ли ще минава този номер?