Специалните сили на Българската армия участваха в „ОРИОН 22“

12.04.2022 г. Специалните сили на Българската армия участваха в „ОРИОН 22“

 Otbrana.com

На 7 април т.г., командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев взе участие в заключителния етап и присъства на Деня за високопоставени гости по време на учението “ОРИОН 22” в базата на Специалните сили на Гърция Неа Перамос, съобщават от формированието.

Основен акцент при демонстрациите бяха съвместните действия на сухопътните, морските и военновъздушните специални сили при провеждане на операция с единен замисъл по суша, въздух и вода. Показани бяха способности при провеждане на директни действия, обезвреждане на терористи, контакт с противник,  бординг операция за обезвреждане на плавателен съд и ексфилтрация по способа „външен товар“. Въздушната поддръжка се осигуряваше от хеликоптери KAIWA, NH-90, AH-64 и CH-47, които са част от командването на Специалните операции на Гърция (Командване за Специална война).

На Деня за високопоставени гости присъстваха заместник-министърът на отбраната на Република Гърция Николаос Хардалиас, Началникът на отбраната генерал Константинос Флорос, посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайът, командирите на видовете въоръжени сили на Гърция, командирите на Специалните сили и военните аташета на участващите страни.

Международното учение „ORION 2022” се проведе от 28 март до 10 април т.г. на територията на Република Гърция. В него взеха участие формирования от Специалните сили на Гърция, България, Франция, САЩ, Израел и Кипър.

Съвместно с другите участници по време на учението, представителите от 68-ма група „Специални сили“ на СКСО участваха в занятия по тактико-специална, огнева, инженерна и медицинска подготовки и изпълняваха задачи по специално разузнаване и директни действия.

Целта на учението бе да се повиши оперативната съвместимост между страните участнички по отношение на изпълнение на задачи като част от Силите за отговор на НАТО при кризи от военен характер с основен акцент провеждане на съвместни специални операции.

Командирът на българските Специални сили генерал-майор Явор Матеев благодари на домакините за отличната организация на учението и на другите участници за ползотворната съвместна работа и поздрави воините от СКСО от името на министъра на отбраната и началника на отбраната на Република България, както и от свое име за успешното им представяне.