Президентът поздрави авиационно-космическия празник в София

12.04.2022 г. Президентът поздрави авиационно-космическия празник в София

 Спирдон Спирдонов

Концертната зала на ЦВК се оказа недостатъчна за всички, които искаха да участват в отбелязването на Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април. Днешните военнослужещи от ВВС предвидливо даваха път на ветераните, служили в авиобазите преди години и опазили чисто родното небе. Проявата беше и по други два повода. Тя бе включена в голямата програма на Командването на ВВС, посветена на 110 години от създаването на бойната ни авиация. И вторият повод – спомен за един от кандидатите ни за космонавти в първата група майор Георги Йовчев - летец, конструктор и учен.  

Вече 110 години поколения пилоти, инженерно-технически и осигуряващ състав отдават своите сили, енергия и младост за изграждане и поддържане на въздушната мощ и за защита на въздушния суверенитет на страната, посочи във видеообръщението си президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. За майор Йовчев той каза, че е бил негов обучаем и го определи, като ярък пример за родната авиационна и научна област.

Командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров подчерта голямото си уважение към майор Йовчев и поздрави семейството му, което участва в тържеството. В своето поздравление по повод празника до личния състав на ВВС и всички съмишленици на авиационната идея той посочва „На този ден се навършват 61 години от първия в историята полет на човек в Космоса, извършен от космонавта Юрий Гагарин. Това е специален ден за цялото човечество – ден на триумфа на науката и човешката постижение.

Нашата страна също има своя значим принос – ние сме дали на света космонавтите Георги Иванов и Александър Александров, които ни донесоха много радост и записаха страната ни със златни букви в историята на овладяване на Космоса.

С това обаче не се изчерпват космическите постижения на България. Тя има значителен принос за развитието на авиацията и космонавтиката в глобален мащаб. През миналия век тя е не само шестата космическа страна в света, изпратила свои граждани в Космоса, но е третата след Русия и САЩ, която произвежда готова храна за космическите екипажи. Успехите ни в тази сфера продължават и през 21 век с разработването на космически прибори и научна апаратура. Днес български прибори летят и работят на Международната космическа станция и в орбита около Марс.

Всичко това е повод за национална гордост и ни дава основание в този празничен ден да си пожелаем – честит празник на авиацията и космонавтиката.“

Поздравления имаше още от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков,  директора на ИКИТ Проф. д-р инж. Георги Желев, командири на командвания, видове въоръжени сили и други формирования.. За своя съвипускник майор Георги Йовчев говори подполковник от запаса Николай Калев. Няма незаменими хора, но има неповторими, каза той за него.Определи го, като устремен и трудолюбив, който си поставя високи цели и непрекъснато се стреми към тях. Последният му полет на 6 май 1983 г. бе жесток удар върху нас, припомни подп. Калев. И допълни: „ В Йовата, обаче, както го наричахме, имаше чувство на обреченост, което личеше и в стиховете му.“ Той подари на съпругата и цялото семейство портрет на майор Йовчев и икона „Свети Георги Победоносец“, рисувани от най-добрите шуменски художници. Семейството получи вимпел от командира на ВВС.

Освен като летец, майор Георги Йовчев е известен в авиационните среди, като авиационен учен и конструктор на парашута УП-9, който той създаде, както за обучение, така и за бойно използване. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев даде много висока оценка на качествата на парашута и в знак на признателност подари един УП-9 на семейството на майор Йовчев.

Със заповеди на министъра на отбраната и командира на ВВС бяха наградени генерали и офицери от запаса. Впрочем в залата бяха напусналите вече бойния строй генерали Стефан Попов, Михо Михов, Симеон Симеонов, Иван Парапунов, Спас Спасов, Калчо Танев, Иван Дочев, Пламен Богданов и др. Тук бяха още съветникът на президента по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, командирът на Командване „Логистика“ бригаден генерал Тодор Тодоров, командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев и други представители на Въоръжените сили.

Много цветя получи съпругата на майор Йовчев. Полковник от запаса Иван Петков припомни нейните думи „Аз посветих своя живот на мечтите на своя съпруг“, които бяха посрещнати с аплодисменти.

По време на събитието полковник от запаса Иван Петков представи  новата книга - "Белег от небе и купол" - "Спомени за летеца Георги Йовчев" на издателство "Еър ГРУП 2000". На 184 страници, с над 100 снимки от семейния му архив, бележити хора от ВВС, които вече са в запаса, като ген. Иван Дочев, полковник Иван Петков, полковник Любомир Пръвчев, подполковник Георги Кутянов, полковник Васил Атанасов, полковник Цветан Стойновски, подполковник Николай Калев, полковник Цветан Доганов, полковник Иван Апостолов, полковник Светльо Асенов, полковник професор Павел Пенев, полковник Манчо Манев. Над 30 човека пишат за забележителния българин, парашутист и летец Георги Йовчев. Накрая на книгата са публикувани за първи път неговите 14 стихотворения. Художественото оформление  е дело на Росен Панчелиев. Предпечатната подготовка на изданието е на подполковник от запаса Митко Ганев. В програмата бе включена и премиерата на 30-минутния филма на ВТК  за Георги Йовчев "Живот-пламък", който бе представен от Симеон Идакиев.