Адмирал Ефтимов: Мисията на ВВС на Кралство Нидерландия е много навременна

14.04.2022 г. Адмирал Ефтимов: Мисията на ВВС на Кралство Нидерландия е много навременна

 Otbrana.com

Четири самолета F-35 бяха пребазирани на 6 април от Кралство Нидерландия в Република България за предстоящото изпълнение на мисия по усилена съвместна охрана на въздушното ни пространство. Това е ярко доказателство за ангажираността на нашите съюзници от Нидерландия към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към охраната на въздушното пространство на нашата страна. Това заяви днес в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на медийния ден за съвместното изпълнение на задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing), съобщава Пресцентърът на МО. На събитието присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут.

„Мисията по усилен Air Policing се носи от няколко години в отговор на променената среда на сигурност по Източния флаг на НАТО. Алиансът непрекъснато се адаптира, адаптират се и колективните механизми за сигурност“, посочи адмирал Емил Ефтимов. Той припомни, че българските Военновъздушни сили вече са изпълнявали успешно задачи по съвместна охрана на въздушното пространство със сили и средства от военновъздушните сили на САЩ и Италия, а в началото на тази година - със своите колеги от Кралство Испания.

„Ние разглеждаме мисията на ВВС на Кралство Нидерландия като много навременна“, посочи адмирал Емил Ефтимов. По думите му, развръщането на пето поколение самолет още по-ярко демонстрира решимостта на нашите съюзници да бъдат до нас в критичен момент.

Адмирал Емил Ефтимов благодари на началника на отбраната на Нидерландия генерал Оно Айхелсайм, както и на командира на Кралските Военновъздушни сили генерал-лейтенант Денис Лаут, за поетия ангажимент, за вложените усилия в организацията и подготовката и за отделения ресурс за изпълнение на тази задача. Началникът на отбраната благодари и на командването и личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“ за организацията, подготовката и съвместното носене на бойното дежурство, което без техния професионализъм не би било възможно. Той изказа увереност, че присъствието у нас на представители на Кралските Военновъздушни сили на Нидерландия ще послужи като стимул и мотивация за личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“ в процеса на подготовката на българските пилоти и техническия състав, и в организацията за успешното приемане на новата бойна платформа F-16 Block70 в България.

„Нидерландия е горда да бъде част от екипа по охрана на въздушното пространство. С четири изтребителя F-35 и около 100 души личен състав тук, в авиобаза „Граф Игнатиево“, ние приемаме изпълнението на бойно дежурство в НАТО, работейки в тясно взаимодействие с нашите приятели и съюзници от българските ВВС“. Това каза командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут. Той изказа благодарност на българското правителство, на Министерството на отбраната и на авиобазата за изключителното домакинство. „Направихте всичко възможно, за да ни накарате да се почувстваме добре дошли и у дома си“, каза генерал-лейтенант Денис Лаут.

„Съвместните усилия на двете страни – съюзници в НАТО, са ясно послание към всеки агресор. Всички ние действаме като едно цяло. Ние трябва да помним, че докато стоим тук в този момент и сме свободни, народът на Украйна страда от агресията на Русия. Те трябва да бъдат в нашите мисли“, посочи генерал-лейтенант Денис Лаут.

Военнослужещите от военновъздушните сили на Нидерландия демонстрираха своя висок професионализъм при изпълнението на полети с изтребители F-35. Гостите на 3-а авиобаза в Граф Игнатиево имаха възможност да се запознаят и с възможностите на самолетите F-35 и МиГ-29 на статичен показ.