През есента модернизираните Т-72 ще бъдат по полигоните

15.04.2022 г. През есента модернизираните Т-72 ще бъдат по полигоните

 В София бе отбелязан Празникът на бронетанковите войски – 15 април.

Спирдон Спирдонов

През октомври-ноември на полигоните ще има модернизирани танкове Т-72, прогнозира заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. Той участва в отбелязването на Празника на бронетанковите войски – 15 април, пред паметника на танкиста в София. Да поздравят ветераните и действащите танкисти дойдоха още директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, който отговори оптимистично на повика на запасните за придобиване на модерна бойна техника, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, бившият заместник-министър на отбраната Анатолий Величков и офицери от Сухопътни войски. За празника и 87-годишната история на Бронетанковите ни войски говориха полковниците от  запаса Добри Стоянов и Янко Рошкев. Запасното войнство беше представено от председателя на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал Стефан Стефанов, бившият заместник-началник на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов, председателят на клуб „Танкисти и автомобилисти“ полковник Димитър Симеонов, полковник Георги Тодоров от СОР „Атлантик“ и др. Под звуците на духовия оркестър на Сухопътни войски бяха поднесени венци и цветя на паметните плочи, където са изписани имената на 227 танкисти, загинали през Втората световна война.  

Модернизацията на танковете Т-72 през последните три години се извършва се, съгласно Закона за обществените поръчки и всички други изисквания, каза заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. През миналият месец, посочи той,  направихме последни изпитания на прототипите, беше подписан протокол от нарочна комисия. Вече са готови първите машини, които трябва да постъпят за модернизация. Става дума за модернизация предимно в електрониката, прицелните устройства и нова система за управление на огъня за бързо откриване на целта и по-точна стрелба. По принцип, уточни бригаден генерал Караиванов, съвременните танкове имат достатъчно средства да се разрушат един друг, независимо какви са. Всичко, подчерта той, е въпрос на време кой първи ще открие и кой първи ще стреля.

На практика в машината има голям набор от иновации, стана ясно от думите на заместник-командира. В него се включват нова електроника, защитни системи, системи за автономност, специална комуникационна техника, система за управление на огъня, система за управление на боя и др.  Машините излизат на едно друго ниво и благодарение на това танкистите ще бъдат в авангарда на Сухопътни войски и на Българската армия. Първите 10-11 танка трябва да дойдат след месец в Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, за да започне веднага използването им, каза още бригаден генерал  Караиванов.  През октомври-ноември на полигоните ще има модернизирани машини, прогнозира той.

Сухопътни войски имат програма за подготовка на военнослужещите за използването на новите системи. Засега са подготвени четири екипажа за преминаването на изпитанията. Предстои, посочи бригаден генерал Караиванов, мащабна подготовка на личен състав, защото след модернизирането първите машини трябва веднага да влязат в експлоатация. От една страна тече гаранционният срок, а от друга – трябва да бъдат боеготови. Очаква се към края на годината целият батальон да бъде готов.

Има достатъчно кандидати за танкисти, дори те са повече от вакантните места. Защо, попитахме заместник-командира на Сухопътни войски. Има романтика, а и машините винаги са предизвиквали интерес, отговори той. Самото име танк предизвиква вълнение, не без гордост казва генералът. Самият той е командвал танков взвод, танкова рота, танков батальон, бил е заместник командир на механизирана бригада. Така че вълнението му е обяснимо.

***

Със заповед №ОХ-318/14.04.2020г. на министъра на отбраната Красимир Каракачанов 15 април бе обявен за празник на бронетанковите войски в България. В заповедта се посочва, че „празниците са необходими и важни, защото помагат за формиране на професионална общност” и това обединява военнослужещите в екип, кара ги да се чувстват включени в обща кауза, повишава значението на изпълняваните от тях мисии и задачи. И се изтъква, че „създаването на празник на бронетанковите войски от състава на Сухопътните войски показва значимостта и престижа на този род войски”.

Преди 86 години на 15.04.1935 г. на плаца на Инженерния полк в София е тържественото събитие, при което е прочетена заповед „№ 73а” на министъра на войната, с която е обявено създаването на „Една рота бойни коли – подчинена на Инспектора на пехотата”. Неделима част от този празничен момент са военната духова музика и развятото знаме на полка. Полковият свещеник освещава личния състав, танковете и транспортните коли. Така е поставено началото на българските бронетанкови войски.  Предходните стъпки, довели до този момент, включват доклад до Министерския съвет за необходимостта от нова военна техника – танкети, одобрено е закупуването на 14 броя от Италия, в началото на 1935 г. те са доставени в пристанище Варна, и след транспортиране са зачислени във войската.