Ултрамаратонецът Тодор Димитров вече е капитан I ранг

16.04.2022 г. Ултрамаратонецът Тодор Димитров вече е капитан I ранг

 Спирдон Спирдонов

Със заповед на министъра на отбраната Драгомир Заков капитан II Тодор Димитров бе повишен в звание „капитан I ранг“ и назначен за доцент в  катедра „ВМС“ на факултет „Командно-щабен“ на Военна академия „Г.С.Раковски“. Това се случи на 14 април по време на тържественото отбелязване на 110 години от създаването на Академията. 

Да, това е същият български офицер, който през юни 2019 г. завърши успешно най-дългата надпревара по бягане в света – 3100 мили (или около 5000 км). Тя се проведе в Ню Йорк, по бетонна настилка, която е много по-трудна за бягане от асфалта. Сред осмината смелчаци бе и 44-годишният тогава преподавател във Военната академия в София. На 29 август м.г. той спечели във възрастовата си група в 37-ия годишен дуатлон на Ню Йорк. Ще ни трябва много място, за да изброим всичките спортни успехи на капитан I ранг Димитров.

Капитан I ранг Тодор Димитров Димитров е роден 14 юни 1975 г. в Силистра. Има ярки спомени за моментите, които са го вдъхновили да поеме по професионалния си път: ”Като дете имах моряшко костюмче, което ми беше любимо. След това синът на колежка на майка ми беше приет във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна две години преди мен, а в последната година мой приятел реши да кандидатства. Така и аз постепенно се запалих”, е разказвал неведнъж капитанът.

Следва обучение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна. Завършва и Право в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ през 2007г. Между 2012 и 2013г. пък специализира „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВМС“ във Военна академия „Г. С. Раковски” в столицата.

През 1999 вече работи като помощник-командир на кораб, а след това става и командир в Бургас. Капитан I ранг Димитров продължава да усъвършенства професионалните си умения като старши експерт в Министерство на отбраната и остава на длъжността 8 години.  От 2014г. е във Военна академия.

Честито, господин капитан I ранг!