Наблюдаваха съвместна подготовка на бойната група на Учебен полигон “Ново село”

19.04.2022 г. Наблюдаваха съвместна подготовка на бойната група на Учебен полигон “Ново село”

 Otbrana.com

Днес на учебен полигон „Ново село“ способности демонстрира  механизиран взвод от състава на бойната група с участието на български и американски военнослужещи. Участваха  военнослужещи от 42 механизиран батальон – Ямбол, от състава на 2 механизирана бригада и военнослужещи от 2 кавалерийски полк на американската армия. Демонстрациите бяха в рамките на провежданата съвместна подготовка по усилване на бдителността и отбранителния потенциал на НАТО на югоизточния фланг. Бяха демонстрирани способности по унищожаване на противостоящите сили и възстановяване целостта на отбраната, съобщават от СКС и 2 механизирана бригада.
На демонстрацията присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов, командващият на Съюзното съвместното командване на силите, Неапол адмирал Роберт Бърк, заместник-командващият на 5-ти корпус от армията на САЩ генерал-майор Матю Ван Вагнер, заместни-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов и командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов.
Адмирал Бърк заяви, че е впечатлен от подготовката и отличното взаимодействие между българските и американските военнослужещи и им пожела да продължат да развиват и усъвършенстват своите способности. 
“Българските и американските военнослужещи показаха високо ниво на интеграция и съвместна подготовка, с което заявиха своята готовност да работят като един тим”, отбеляза генерал-лейтенант Димитър Илиев.
В рамките на проявата на гостите беше изнесен и брифинг от подполковник Кехайов – командир на 42 механизиран батальон и майор Манина от 2 кавалерийски полк, относно планирането и провеждането на съвместната подготовка.
Демонстрацията на способности завърши със статичен показ на въоръжение и техника използвани във формированията от бойната група. В края на демонстрациите бригаден генерал Станимир Христов награди трима военнослужещи за отличното представяне по време на съвместната подготовка.