Парашутистите в Пловдив откриха новия си клуб

29.04.2022 г. Парашутистите в Пловдив откриха новия си клуб

 Спирдон Спирдонов

При тържествена обстановка с военно-църковен ритуал днес бе открит клуб на Съюза на българските парашутисти (СБП). Придобивката е предоставена от Община Пловдив, а обновяването на сградата е благодарение на дарения на членове на сдружението и спомоществователи, каза председателят полковник от запаса Сирмо Сирмов. В празника се включиха кметът на Пловдив Здравко Димитров, други представители на местната власт, началникът на гарнизона и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев, бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов,  придседателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на СОР „Атлантик“ Вилис Цуров, военнослужещи от Специалните сили и десетки членове на Съюза.

Клубът бе осветен от пловдивския митрополит Николай и други свещеници от БПЦ. С тях бе и Знеполският архиепископ Арсений. Генерал от запаса Златан Стойков връчи на председателя на СБП мемориалния знак на СОСЗР и пожела по-нататъшно обновяване и обогатяване на клуба. Полк. Сирмов удостои с почетни плакети митрополит Николай, кметът Здравко Димитров, генерал-майор Явор Матеев и други гости за подкрепата и съдействието при получаването на клуба. Грамоти получиха членове и спомоществователи на СБП дарили средства и с личен труд участвали в ремонта на сградата.

СБП е създаден преди 12 години. От тогава търсим възможности, за да имаме свой дом, каза полк. Сирмов. Със съдействието на кмета Здравко Димитров е предоставена постройката на ул. „Бр. Бъкстон“. Занемареното помещение е придобило днешния си вид със собствени сили и средства. 25 членове са дарили над 8 хил. лв., със съдействието на още приятели са събрали над 18 хил. лв. Клубът има няколко цели, посочи председателят. Една от тях – съхраняване историята на Специалните ни сили от създаването на Парашутната дружина до днес, вече се реализира с табла на стените на клуба.

Намеренията са клубът да се превърне в действащ културно-информационен център за парашутистите не само в Пловдив, но и в цялата страна. Искаме да привлечем млади хора, затова ще изградим спортен клуб, каза още полк. Сирмов. Предстои работа и по подпомагане на освободени от армията за тяхната адаптация към новия начин на живот и социална интеграция. Генерал-майор Матеев изрази надежда, че всичко това ще доведе до обединение на парашутистите в цялата страна. Събитието потвърди факта, че добре оборудваният клуб събира хората и дава широки възможности за активна военно-родолюбива дейност.