Началникът на Щаба на ВМС чака извинение за опетняване името на флота и Българската армия

08.05.2022 г. Началникът на Щаба на ВМС чака извинение за опетняване името на флота и Българската армия

 Даде една седмица срок. Реагира и Министерството на отбраната.

Otbrana.com

Това не първият случай, в който се хвърлят обиди върху Българската армия. Като че ли напоследък за много хора е удоволствие да хулят войската ни. Хубавото е, че действащите командири вече не мълчат. Ето какво написа в профила си във фейсбуск капитан I ранг Камен Кукуров:

Аз съм капитан I ранг Камен Кукуров - Началник на Щаба на Военноморските сили на Р. България. Бивш командир на Дивизион за подводни операции. Бивш командир на Дивизион подводници. Бивш командир на подводница " Слава". С пълната отговорност на всички командни длъжности, които съм заемал, заявявам че за 35 години офицерска служба във Военноморските ни сили по-отвратителни и по-нагли лъжи, изречени от г-н Петър Стоянович в студиото на БНТ " Денят започва с Георги Любенов" не съм чувал!

Давам срок от една седмица на г-н Петър Стоянович да събере ако може смелост и доблест и да се извини от ефира на БНТ на хилядите, отдали най-хубавите години от живота си на служба на Отечеството и на Военния ни флот! В противен случай ще заведа гражданско дело срещу г-н Стоянович за лъжа, подигравка и уронване престижа на Българската армия! И го уверявам, че няма да съм единствен!

Часовникът тиктака, г-н Петър Стоянович! Чакам!

В съботното предаване „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Петър Стоянович коментира, че "преди 20, 25 години подводница "Слава" е потънала в близост до пристанище веднага, щом е пусната на вода, а на единствената фрегата на българския военноморски флот, не знаели как да угасят двигателя".

От Министерството на отбраната реагираха така:

Относно интервю на г-н Петър Стоянович в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“, излъчено на 07.05.2022 г., в което се засяга темата за способностите на Българската армия и отчитайки чл.5 и чл.10 от Закона за радиото и телевизията, Министерството на отбраната счита, че в сериозно актуално предаване следва да се избягват внушения, характерни за телевизионна комедия. В дните, когато българският военнослужещ изпълнява своя труден дълг към Родината, изречените думи в ефира на БНТ уронват авторитета на Българската армия и се приемат като обида към хората, на които обществото ни винаги разчита.

Българската армия има своите затруднения, но това не означава, че тя не изпълнява конституционните си задължения и поетите съюзнически ангажименти. Напомняме, че културата е важен елемент във формирането и в изграждането на бойния дух на военнослужещия, но дискутирането на въпроси, свързани с армията и засягащи националната сигурност, изискват висока морална отговорност!

Това не е първата реакция от Българската армия по повод думи на Петър Стоянович. В началото на февруари т.г. началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов изпрати следното становище до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, продуцентите на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ и до самия Георги Любенов: „.Коментарите на г-н Петър Стоянович за Военното училище, чиито наследник сега е Националният военен университет „Васил Левски“, са обида за институцията и за всички офицери в Българската армия. Г-н Стоянович, не прави чест на един историк, още по-малко на човек, който е бил ангажиран с управлението на държавата ни, да говори неподготвен и по този начин да обезсмисля труда на командирите и преподавателите във Военния университет, а и да лишава от бъдеще курсантите, които са избрали тежката професия на офицери.

НВУ не „бълва“ кадри, а подготвя бъдещите офицери за Българската армия. Недопустимо и неетично е човек, който не познава в детайли дейността на институцията, да я коментира, оценява и осъжда. Кадрите, които Националният военен университет „Васил Левски“ обучава и възпитава, получават 100 % реализация. Те са винаги желан партньор в общи учения и мисии на НАТО.

Кампанията за следващата учебна година започна и през следващите няколко месеца младите българи ще трябва да направят един от най-сериозните избори в живота си. По какъв начин подобни изявления мотивират зрелостниците да избират българското образование? Още повече, че самият Вие сте университетски преподавател и би трябвало да сте пример за тези, които идват след вас.

От години Българската армия е в ситуация на некомплект.

Като нация имаме нужда от обединение и мотивация, не от подобни необмислени и неподкрепени с факти изказвания, които допълнително разделят и противопоставят нацията ни.

Историята на Националния военен университет “Васил Левски” започва още през 1878 г. и е най-старото военноучебно заведение в страната ни. Негови началници са били видни български офицери и генерали. Освен това негови випускници са заемали и заемат важни държавни постове. Тази история, която е пълна с героизъм и поводи за гордост, ни дава правото да заявим категорично, че не приемаме оценката на г-н Петър Стоянович.