Ветерани и запасни участваха в Гоце Делчев в конференция за Борис Сарафов

10.05.2022 г. Ветерани и запасни участваха в Гоце Делчев в конференция за Борис Сарафов

 Otbrana.com

По инициатива на ветерана от Втората световна война Борис Гърнев на 6 и 7 май , в град Гоце Делчев и с.Илинден се проведе конференция на тема „150 години от рождението на Борис Сарафов”.

Представителна група от ОУС на СВВБ-Пловдив, водена от председателя майор от запаса Атанас Хаджиев, пристигна на 6 май  в град Гоце Делчев, където беше посрещната от председателя на Общинския съвет на СОСЗР майор от запаса Бойко Гърнев, почетния председател на Общинския съвет на СОСЗР подполковник от запаса Богдан Боцев и кметския наместник на с.Илинден Любен Воденов. В историческия музей на града бе изслушана беседа за различните експозиции в него.

На паметника на Гоце Делчев в центъра на града бяха поднесени букети с цветя в знак на признателност за делото на героя. Пред възпоменателната плоча, на мястото на 39 пехотен Солунски полк, преименуван по късно в 28 мотострелкови полк,  в прочувствено слово подполковник Богдан Боцев, който е преминал голяма част от службата си в този полк, запозна присъстващите с историята на полка, а в офиса на Общинския съвет на СОСЗР във Военен клуб-Гоце Делчев присъстващите разгледаха таблата със снимки за дейността на организацията

На 7 май в село Илинден, което е родното място на на много наши революционери и талантливи артисти, се проведе конференция на тема „150 години от рождението на Борис Сарафов”. В нея изнесоха кратки ,но много съдържателни доклади, свързани с живота и делото на Борис Сарафов,  професор доктор Даниел Вачков-директор на Института за исторически изследвания при БАН, доцент  Георги Георгиев, доц.д-р Слави  Славов, доц.д-р Ангел Джонев и докторант Николета Войнова от секция „История на българския национален въпрос” към същият институт на БАН. В конференцията взеха участие и 12 представители на ОУС на СВВБ-Пловдив, един от които бе ветеранът от войната Марин Узунов, както и много жители от с.Илинден, начело с кметския наместник на селото Любен Воденов. Присъстващите бяха запознати и с подробности за няколко бележити родове от селото. Накрая всички получиха екземпляр от последната книга „Върхове, вършини, съчки-столетникът разказва” на ветерана от войната Борис Гърнев, който също е роден в с.Илинден.