С „Час по родолюбие“ започва празникът на Шумен

11.05.2022 г. С „Час по родолюбие“ започва празникът на Шумен

 Otbrana.com

С „Час по родолюбие“ в училищата и детските градини ще започне празникът на Шумен на 11 май. В 10.30 часа е ритуалът по издигане на знамената на ЕС, България и Шумен пред сградата на общината. Половин час по-късно, от 11.00 часа, в зала 363 ще се проведе тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат отличени за принос в развитието на града тазгодишните носители на златна значка на град Шумен и ще бъдат връчени наградите за изкуство и култура.

По традиция на празничния 11 май е официалното откриване на Театралния фестивал „Нова българска драма“. Церемонията с изнасяне на театралната хоругва и запалването на театралния огън е в 18.30 часа пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“.

Празничният концерт, който общината подарява на жителите на града за Деня на Шумен, е с участието на един от най-популярните и обичани изпълнители в България – актьор, музикант, текстописец и фронтмен на „Обичайните заподозрени“ Стефан Вълдобрев. Той ще започне в 20.00 часа в зала „Арена Шумен“, а входът е свободен.

Гости в празничната седмица от 9 до 13 май ще бъдат кметът на побратимения румънски град Браила г-н Виорел Мариан Драгомир и съпругата му г-жа Космина Драгомир, както и зам.-кметът по култура на побратимения унгарски град Дебрецен Ищван Пушкаш и Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист – Унгарски културен институт в София.

 

Във връзка с празничните прояви за Деня на Шумен на 11 май (сряда) от 9.00 до 11.00 часа временно ще бъде спряно движението на автомобили по бул. „Славянски“ от кръстовището с ул. „Карел Шкорпил“ до кръстовището с ул. „Адам Мицкевич“. За същия период от време трябва да бъде освободен от автомобили и паркингът пред сградата на общината в участъка от пешеходната пътека срещу ДКТ „Васил Друмев“ до пешеходната пътека пред ДНА (Военния клуб).