Разузнавачите отбелязаха 100 години от рождението на ген. Васил Коцев

11.05.2022 г. Разузнавачите отбелязаха 100 години от рождението на ген. Васил Коцев

 Спирдон Спирдонов

В централата на СОСЗР Асоциацията на разузнавачите от запаса (АРЗ) припомниха приноса на генерал-лейтенант Васил Коцев за защита на националните ни интереси. Ветераните бяха поздравени от заместник-председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков. Той определи ген. Коцев като емблематична фигура на българското разузнаване и благодари на всички, които са работили в тази сфера на националната ни сигурност.   

Ген. Коцев е разузнавач – легенда, професионалист от най-висока класа, обективен, смел, действащ без страх, но и без илюзии, посочи председателят на АРЗ Горан Симеонов. От 1973 до 1986 г. генералът е начело на външно-политическото ни разузнаване. Животът му свършва трагично след катастрофа с личния автомобил. Той  участва и в двете фази на Отечествената война като се завръща с орден „За храброст”. Неговата военна част преминава през тежки сражения в Югославия и Унгария и стига до подножието на Алпите, чак до Клагенфурт в Австрия. След войната е изпратен във външнополитическото разузнаване. «В службата  преминава през тежка задгранична школовка в арабския свят. Доказва се като резидент зад граница, а после израства до заместник-началник и началник на Управлението в едни от най-тежките години на Студената война. И досега за постиженията му, като разузнавач, се носят легенди», каза още председателят на асоциацията. Тази оценка бе потвърдена от ген. Тодор Бояджиев и други ветерани, които са работили заедно с ген. Коцев.

Членовете на АРЗ бяха поздравени от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, който им благодари за службата и за активната работа, като колективен член на Съюза. Предадени бяха поздравления от синовете на ген. Коцев Бойко Коцев и Емил Коцев. В проявата участваха още председателят на Национална асоциация «Сигурност» полковник от запаса Чавдар Петров и председателят на Асоциацията на военните разузнавачи полковник от запаса Младен Младенов.