Откриха възпоменателна плоча на Втора българска армия

12.05.2022 г. Откриха възпоменателна плоча на Втора българска армия

 Otbrana.com

Областният управител Йордан Иванов присъства на тържественото откриване на възпоменателна плоча на Втора българска армия, съобщават от администрацията му.

Втора Българска армия, създадена на 17 септември 1912 г. с указ на цар Фердинанд I, е била участник в едни от най-големите войни – Балканската война, Първата и Втората световна война. Тя е извоювала едни от най-славните победи в историята ни.

Йордан Иванов поздрави Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за инициативата да бъде създадена тази „малка част история“ – паметна плоча.

„За да не бъде забравяна славната българска историята, тя често трябва да бъде разказвана. Разказвана и почитана не само с думи.  Възпоменателните плочи са малка част история, която кара хората да се връщат назад в миналото, оставят спомена жив“, каза след събитието областният управител.

Г-н Иванов благодари на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва за поканата да бъде част от събитието и да открие плочата, почитаща делото на българските войници.

Откриването се състоя в двора на сградата на Съвместното командване на специалните операции, където тържественият строй бе приет от Генерал-майор Явор Матеев.