Ученици от област Кърджали участваха в занятие за популяризиране на военната професия

12.05.2022 г. Ученици от област Кърджали участваха в занятие за популяризиране на военната професия

 Те се докоснаха до стрелково оръжие, екипировка и различни артилерийски системи. Те получиха информация за възможностите за кандидатстване във висше военно училище и военна служба, а и имаха възможността да опитат войнишка боб чорба.

Ани Иванова

В единствения в страната „Учебен център по военно дело и спасителни дейности“ край село Широко поле се проведе съвместно комплексно занятие с ученици от 9 и 10 клас на средните училища в област Кърджали по учебната дисциплина „Популяризиране на военната професия и повишаване на военно-патриотичното възпитание.

Гости на събитието, организирано от Военно окръжие, Военен клуб и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва бяха   заместник-началникът на Централното военно окръжие – София полковник Бисер Богданов, полковник Стефан Паскалев – началник на Военно окръжие –Пловдив, г-жа Юлия Чортленева – зам.областен управител на област Кърджали, г-н Димитър Разкалински представител на Община Кърджали.

Учениците от четири общини на област Кърджали – Ардино, Джебел, Кърджали и Черноочене, както и гостите,  положиха цветя пред паметната плоча на загиналите във Втората световна война от област Кърджали и с едноминутно мълчание на колене почетоха паметта им.

Полковник Бисер Богданов поднесе слово в което подчерта: „Комплексните занятия допринасят за задълбочаване на познанията  по история, за популяризиране на военната професия и за повишаване на военно-патриотичното възпитание сред младите хора“

Учениците се докоснаха до стрелково оръжие, екипировка и различни артилерийски системи. Те получиха информация за възможностите за кандидатстване във висше военно училище и военна служба, а и имаха възможността да опитат войнишка боб чорба.

Проведе се състезание по стрелба с въздушна пушка. Най- добрите получиха грамоти и награди. С юбилейна книга и монета бяха наградени организаторите, представители на участващите общини, коити връчи полковник Богданов.