Президентът: С 8 самолета никоя държава не може да носи бойно дежурство

15.05.2022 г. Президентът: С 8 самолета никоя държава не може да носи бойно дежурство

 МиГ-29 ще може да лети още около година, най-много, и ще се появи пропаст - поне 5-6 години. Какво още казаха по този въпрос тези дни президентът, премиерът и министърът на отбраната.

Otbrana.com

На среща с българската общност в Берлин президентът Румен Радев изясни ситуацията с поръчаните от България изтребители F-16. Самолетът е чудесен, не съм налагал вето срещу него, каза той. Според него обаче проблем е подходът на правителството предвид силното нарастване на цената, много над финансовата рамка, определена от парламента, съощава БТА

Относно реалната цена на първите 8 поръчани самолета трябва да е ясно, че това не е само цената за самолета - тя дори е сравнително малка част от нея. Това е наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и много други неща, каза Радев. По думите му решението да бъдат орязани тези съпътстващи разходи е  "един вид измама на българския данъкоплатец, защото тези разходи ще трябва да се плащат в последствие".

Ако се бавим, следващите осем самолета ще дойдат доста след 2025 година, а с 8 самолета никоя държава не може да носи бойно дежурство, да охранява въздушните си граници, подчерта президентът. Не можем да се откажем от тази способност и да я хвърлим на плещите на съюзниците, заяви той.

Рискуваме, след като вече не можем да плащаме за ремонта на МиГ-29 на руската страна -  явно няма как да стане в тази геополитическа обстановка и не трябва да става, но МиГ-29 ще може да лети още около година, най-много, и ще се появи пропаст - поне 5-6 години, през която няма да можем да носим бойно дежурство. Затова моят призив е да се търсят заместващи решения, призова Радев. Правителството трябва да реши това бързо и по най-добрия начин за България, допълни той.

***

Поискахме от САЩ опция заради закъснението на изтребителите F-16 до 2025 г., каза в интервю по Нова телевизия премиерът Кирил Петков.  Обещаха ни самолети втора ръка като говорим за около 6 самолета, съобщи още той. Очаква плащанията от страна на България да са само оперативни разходи по експлоатацията. Тази война за съжаление ще е за няколко години напред. И трябва да сме много сплотени в България. Трябва да сме сигурни, че защитаваме интересите си и не вкарваме държавата в допълнителна криза. Това е правилното за този момент, заяви още Петков.

***

 България все още не е получила оферта от САЩ за купуването на още осем самолета F-16 Block 70. Това обясни министърът на отбраната Драгомир Заков в петък.

По думите му все още текат преговори между двете страни, за да получим оптимален вариант. По време на правителственото посещение в САЩ обаче е обсъдена възможност страната ни да получи самолети втора ръка, които да се използват докато България получи първите изтребители F-16, които е договорила. Те ще бъдат пилотирани от български пилоти.

„Става въпрос за този период, в който би могла да се получи празнота във времето - примерно при невъзможност МиГ-29 да изпълнява еър полисинг и идването на първите F-16 Block 70. Това са тези втора ръка F-16, за които става дума. Дали ще са втора ръка F-16 или друг самолет - още не е ясно”, каза Заков.

Запитан за колко изтребители става въпрос, той отговори: „Това все още не е елемент на разговорите, защото още търсим варианти”.