Артилерийският полк притежава необходимата подготовка

18.05.2022 г. Артилерийският полк притежава необходимата подготовка

 Спирдон Спирдонов

Това става ясно на провеждащото се тактическо учение с бойни стрелби на учебен полигон „Корен“ от 16 до 20 май. Над 960 военнослужещи от Сухопътните войски участват в „Стоманен щит – 22“. Днес те бяха наблюдавани от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командира на СКС генерал-майор Валери Цолов и представители на медиите. Темата на учението е „Участие на артилерийски полк като група за обща огнева поддръжка в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент“, каза в началото на брифинга си  заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.

Много добре подготвено учение от Командването на Сухопътните войски, сподели впечатленията си генерал-лейтенант Илиев. Това, което видях, каза той, ме изпълва със задоволство, резултатите, които наблюдавахме са отлични. Заместник-началникът на отбраната благодари на Командването на Сухопътни войски за подготовката и провеждането на „Стоманен щит – 22“. Той отбеляза, че учението е планирано в началото на миналата година и не бива да се свързва с обстановката в Украйна. Но, посочи ген. Илиев, ученията на Българската армия са насочени към поддържане на вече наличните способности, тяхното усвършенстване и придобиването на нови. Целта е защитата на независимостта, свободата и териториалната цялост на държавата, както и изпълнението на задачите в коалиционен формат – действия по възпиране и отбрана.

Като артилерист, заместник-началникът на отбраната не скри удовлетворението си от усилията на своите колеги да поддържат и използват артилерийските системи. Той открои стремежът им към новостите, като въвеждането на радарни и безпилотни системи. В същото време посочи необходимостта от модернизиране на военната техника.

Изпълнението на целите до момента дават увереност за добри резултати в края на учението, смята командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Той изрази удовлетворпение от това, което показват командването и щабът на 4-ти артилерийски полк при планирането и изпълнението на отделните етапи на учението.

Наблюдавахме бойни стрелби с БМ-21 и оръдия Д-20.  Своите възможности показаха и военнослужещи от противотанковия дивизион на 4-ти артилерийски полк и от 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е. „Стоманен щит - 22“ се провежда по фиктивен сценарий, разработен от командването на Сухопътните войски. Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ тактическото учение е неговият заместник - бригаден генерал Николай Караиванов, а директор на учението е заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Васил Енчев. Участват над 960 военнослужещи с близо 270 броя бойна и специална техника. Военнослужещите са от 4-и артилерийски полк, 2-а механизирана бригада, 61-а механизирана бригада, 101-и алпийски полк, 55-и инженерен полк, 110-и логистичен полк, 59-и батальон за ЯХБЗ и Е, 78-и батальон за осигуряване и  учебен полигон „Корен“.

Основен обучаем е 4-и артилерийски полк – Асеновград, а целта на подготовката е усъвършенстване на бойното сглобяване и полевата натренираност на полка за умели и решителни действия при изпълнение на задачите по огневата поддръжка на маневрените формирования в отбранителна операция в състава на Сухопътния компонент, стана ясно още от брифинга на бригаден генерал Николай Караиванов.

Другата новина от Сухопътни войски е, че на „Ново село“ ще се сертифицират един механизиран и един логистичен батальон от 61-ва бригада в Карлово. От 18 до 20 май предстои провеждането на батальонни тактически учения за сертифициране на  3 механизиран батальон „Мирен страж 22” и батальонa за логистично осигуряване „Съвместна подкрепа” с участието на над 1000 военнослужещи, 70 единици бронетанкова техника и 200 единици автомобилна техника. Преди това  от 11 до 15 май на учебен полигон „Ново село“ се проведоха седем ротни и батарейни тактически учения с формирования от 3 механизиран батальон, батальонa за логистично осигуряване, самоходния артилерийски дивизион на 61 механизирана бригада и понтонно - мостова инженерна рота от 54 инженерен батальон на 55 инженерен полк.

А през есента предстои голямото учение на Сухопътни войски „Балкан 22“. Тогава се предвижда едновременно на трите полигона – „Корен“, „Ново село“ и „Сливница“ да се провеждат ученията, които да се ръководят  и командват от София, каза бригаден генерал Николай Караиванов.