Държавният глава призова съюзниците за подкрепа на Военновъздушните ни сили

19.05.2022 г. Държавният глава призова съюзниците за подкрепа на Военновъздушните ни сили

 Това стана в телефонен разговор с президента на Франция Еманюел Макрон и на среща с  помощник - държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид.

Спирдон Спирдонов

Президентът Еманюел Макрон изразил готовност на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16. Това е станало в телефонен разговор на българският президент Румен Радев с френския му колега.

По време на срещата си с помощник - държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид Румен Радев е призовал за своевременна подкрепа от страна на съюзниците ни за недопускане на загуба на отбранителни способности от Българските военновъздушни сили до получаването на поръчаните и заплатени от страната ни осем самолета F-16. „Гарантирането на въздушния ни суверенитет е изключително важно не само за България, но и за нашите партньори“, заяви държавният глава. Президентът изтъкна и необходимостта от интегриране на основните проекти за модернизация на Българската армия чрез общи системи за контрол и логистика.

Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност не само в региона, но и в Европа. Това изисква преосмисляне и реални действия в рамките на ЕС и НАТО за промяна на подходите за гарантиране на сигурността и мира, заявил още президентът.