Комисията по отбрана се запозна със състоянието на изтребителната ни авиация

22.05.2022 г. Комисията по отбрана се запозна със състоянието на изтребителната ни авиация

 Otbrana.com

Парламентарната комисия по отбрана проведе изнесено заседание в авиобаза Граф Игнатиево по казуса с изтребителите на бойната авиация и възможните подходи за съхранение на националните способности по охрана на въздушното пространство, така че българските Военновъздушни сили да продължат да изпълняват конституционните си задължения по осигуряване на въздушния суверенитет на страната ни до приемането на новите многоцелеви самолети, съобщава Пресцентърът на МО.

В дискусиите участваха още главният секретар на президента Димитър Стоянов, съветникът по сигурност и отбрана на президента Илия Милушев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев.

Бригаден генерал Русев представи обстоен анализ за текущото състояние, предизвикателствата и перспективите пред базата с оглед актуалната международна ситуация по поддръжката и експлоатацията на изтребителите МиГ-29 и летателната подготовката на пилотите, носещи бойно дежурство. Той запозна народните представители, членове на комисията, и с хода на реконструкцията на базата във връзка с приемането на новите изтребители F-16 блок 70, подготовката на летателен и инженерно-технически състав за експлоатацията на самолетите на всички етапи до кацането им в България и периода след това, необходим за пълноценното оперативно усвояване.

Командирът на авиобазата подчерта, че ще бъде необходимо известно време след пристигането на новата платформа до момента, в който новите многоцелеви машини ще могат напълно да поемат функциите по охраната на въздушното пространство и изпълнение на съюзната мисия по Air Policing. Бригаден генерал Русев обърна внимание „че от летците се изисква да натрупат определен опит на новата модификация преди част от тях да се върнат отново в САЩ и да преминат инструкторска подготовка“. Той обясни, че едва след като се подготвят наши собствени инструктори, те ще могат да започнат да обучават част от летците в базата. „Тези факти и обстоятелства са изключително важни, за да се вземат правилни решения“, подчерта генерал Русев и допълни, че „Всяка страна-производител на бойни самолети има своя методика, изисквания и критерии за подготовка на летците, които трябва да бъдат покрити, и тук няма никакво значение обучаемите от коя националност са – те са общовалидни за всички страни, превъоръжаващи се с дадения тип авиационна техника“. Командирът на авиобазата даде за пример Румъния, където на страната са били необходими около 4 години след закупуването на F-16 от Португалия до приемането им в пълноценна експлоатация. Той обърна внимание, че съществени разлики има и в изискванията към летците, които ще се обучават на дадена нова платформа в САЩ или Европа. Така например в Европа, за обучението за предлагани платформи има други критерии - изискват се опитни пилоти, които в рамките на няколко месеца до година да са напълно готови с пълноценното усвояване и бойно използване на самолета.

Комисията се срещна и разговаря още с командването на нидерландските сили, с които в момента българските Военновъздушни сили носят усилената охрана на въздушното пространство на страната ни.