Днес почитаме паметта на летците Георги Русев и Сашо Николов от авиобаза Граф Игнатиево

02.06.2022 г. Днес почитаме паметта на летците Георги Русев и Сашо Николов от авиобаза Граф Игнатиево

 Otbrana.com

Преди 23 години, на 2 юни 1999 г., при изпълнение на тренировъчен полет със самолет МиГ-21 загиват двама млади бойни летци – майор Георги Русев, инструктор на 33 г. и капитан Сашо Николов, пилот на 30 г., припомнят от ВВС. 

По традиция, на изградения мемориал и плоча на тяхното лобно място край с. Драгомир, всяка година се събират двете семейства, команден и летателен състав от авиобаза Граф Игнатиево, кмета на с. Драгомир и ученици от 4 клас към НУ „Любен Каравелов“ от град Съединение.

„Докато ни има, докато сме на крака и можем да мислим, ще помним и ще идваме тук, защото всяка страница от историята на ВВС и опит в нашата рискова професия са заплащани с трагичната гибел на наши колеги, с невъзвратимата загуба и покруса в нашите семейства и професионални среди“, каза генерал-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили.

В своите думи кметът на с. Драгомир Лазар Игнатов подчерта, че всички семейства с благодарност си спомнят, как двамата летци са успели да изведат падащия самолет извън жилищната зона, за да опазят живота на местните хора.

Нека бъде вечна паметта им!