Утре е церемонията по залагане на кила на „Храбри“ - един от двата патрулни кораба

16.06.2022 г. Утре е церемонията по залагане на кила на „Храбри“ - един от двата патрулни кораба

 В началото на декември м.г. началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов (на снимката) участваха в ритуала по поставяне на началото на строителните дейности на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба за нуждите на Военноморския флот на България.

Otbrana.com

На 17 юни, петък, от 16.30 часа президентът Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов ще участват в официалната церемония по залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен кораб „Храбри“ за Военноморските сили на Република България, съобщават Прессекретариатът на държавния глава и Пресцентърът на МО. Това е първият от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за ВМС. Тя ще се състои в корабостроителен завод „МТГ - Делфин“, с. Езерово.

При залагането на кила ще бъде спазена древната корабостроителна традиция за поставяне на монети между гредите за успешно и безопасно плаване. С церемонията на практика започва и изграждането на кораба. Строежът на втория кораб ще стартира в началото на 2023 г.

***

Изпълнението на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерство на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V.&Co.KG“. Предмет на договора е доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, с включени ЗИП и обучение на екипажа и инженерно-техническия състав от ремонтите органи на ВМС, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. след гаранционния срок.

Първият кораб следва да се достави на ВМС до края на 2025 г., а вторият - до края на 2026 г. Строителството на корабите се извършва в корабостроителния завод МТГ “Делфин”, област Варна.

Стойността на договора е 984 млн. лв. с ДДС. Към момента са разплатени общо 342 млн. лв. До края на 2022 г. предстои да се платят още 16 млн. лв.

 

На първия от новите кораби ще бъде присвоено името „Храбри” и бордови номер 12, а на втория - името „Смели” и бордови номер 11. По този начин ще бъде спазена традицията на българските ВМС на новопридобити кораби да бъдат присвоявани имената на плавателни съдове, отличили се със своите действия.

***

Германският консорциум NVL Group и българската фирма МТГ „Делфин"- партньор по проекта, в началото на декември 2021 г.  поставиха началото на строителните дейности на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба за нуждите на Военноморския флот на България.

Акцент в церемонията, която е традиционна за корабостроенето, бе стартирането на системата за плазмено рязане.

И двата кораба ще бъдат построени в специално изграденото за целта хале в МТГ „Делфин".

 

С реализирането на договора ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.

На церемонията, която е традиционна за всички корабостроители, като представители на Възложителя, присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Сред официалните гости бяха областният управител на Варна Марио Смърков, заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов, представители на морския бизнес, правителствени и неправителствени организации.

Изпълнителят на проекта бе представен от изпълнителните директори на NVL B.V.& Co.KG господин Дирк Малговски и на „МТГ-Делфин“ Светлин Стоянов.

Първият пуск на специализираната високотехнологична система за плазмено рязане на стоманата направиха адмирал Ефтимов, контраадмирал Михайлов, господин Малговски и господин Стоянов.

Проектът за строителството на двата кораба, който ще се изпълнява във Варна и в който ще се включат и много български доставчици, е свързан с най-големия инвестиционен разход за българските Военноморски сили.