СКСО почете паметта на апостола на Априлското въстание Тодор Каблешков

16.06.2022 г. СКСО почете паметта на апостола на Априлското въстание Тодор Каблешков

 На 16.06 през 1876 г.  в Габровския конак, апостолът и автор на историческото Кърваво писмо Тодор Каблешков се прострелва, за да сложи началото на своето безсмъртие. На този паметен ден в родния му град Копривщица за поредна година командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев и военнослужещи от СКСО участваха в тържествен ритуал по отдаване на почести с полагане на венци и цветя в памет на Тодор Каблешков.

 

Церемонията започна с поклонение и поднасяне на цветя на гроба на героя от Априлската епопея от 1876 г., който се намира в двора на старата църква „Свето Успение Богородично“ в гр.Копривщица. Заупокойна молитва за апостола и за всички герои отдали живота си за Освобождаването на България отслужи отец Богомил Читалов. С пламенно слово,  военният историк о.з полк. доц. д-р Петър Ненков припомни героичния път към безсмъртието на една от най-чистите личности от Априлската епопея Тодор Каблешков.

 

Ритуалът продължи с поднасяне на венци на паметника на Тодор Каблешков пред родната му къща-музей. На церемонията в свое слово генерал-майор Матеев, отбеляза родолюбието, големия патриотизъм и саможертвата на Каблешков, осъзнал своя най-висш идеал още в най-крехка възраст. Той призова да уважаваме родовата си памет, традициите и героите си и изрази своята радост, че Българската армия, Българската православна църква и местната власт на този паметен ден са заедно и показват уважение към изконните български ценности.

 

На възпоменателната церемония присъстваха представители от Община Копривщица, директорът на „Дирекция музеи“ в Копривщица Кунка Неделева, представители на Общинския съвет на СОСЗР – Пловдив и СОСЗР - Общинска организация „Васил Левски“ - гр. Карлово, опълченци от  регионален клуб “Традиция“ - гр. Копривщица, възпитаници от ВТУ  "Тодор Каблешков", граждани и гости на града.

 

Церемонията по възпоменанието се проведе под звуците на маршове и изпълнението на химна на Република България от талантливите оркестранти от ученическия духов оркестър на град Копривщица.