„Храбри“ има значение на нещо повече от кораб

17.06.2022 г. „Храбри“ има значение на нещо повече от кораб

 Президентът: Проектът за нови кораби на Военноморските ни сили позиционира България на картата на военното корабостроене

Otbrana.com

Държавният глава участва в официалната церемония по залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен кораб „Храбри“ за Военноморските сили на Република България

Проектът за нови кораби на Военноморските ни сили позиционира България на картата на военното корабостроене. Това заяви президентът Румен Радев на официалната церемония по залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен кораб „Храбри“ за Военноморските сили на Република България. Събитието се проведе в корабостроителен завод „МТГ - Делфин“ край Варна, където под ръководството на германската компания NVL Group започва строителството на първия от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за ВМС. В церемонията участваха  министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

В приветствието си президентът открои значимостта на събитието за българските Военноморски сили, българското корабостроене, за Варна и района, като посочи, че е от огромно значение и за бъдещето на България и растящото значение на Черноморския регион. „Тук се пресичат транспортни, енергийни трасета и това изисква способности за контрол, наблюдение и охрана“, подчерта президентът. Той добави и значението на туризма и природните ресурси в региона.

Държавният глава приветства решението на NVL Group многофункционалните патрулни кораби да се строят в България. По думите му  това е признание за потенциала и способностите на българското корабостроене. Той изтъкна, че във Варна е едно от най-успешните Военноморски училища в света и проектът за нови кораби дава възможност за реализация за завършващите тук млади хора.

„Горд съм, че нашите славни Военноморски сили ще имат кораба, за който мечтаеха, кораб и екипаж, с които ние ще се гордеем като страна“, каза още държавният глава. Той изрази увереност, че строителството на двата кораба ще завърши в срок и поздрави за усилията екипа на Военноморските сили, ангажиран през годините за реализацията на проекта.

С церемонията по залагане на кила, която дава началото на изграждането на кораба, бе спазена древната корабостроителна традиция за поставяне на монети между гредите за успешно и безопасно плаване. Първият кораб по сключения през 2020 г. договор от Министерството на отбраната следва да бъде доставен на ВМС до края на 2025 г., а вторият - до края на 2026 г. Планира се неговото строителство да стартира в началото на 2023 г.

По-късно държавният глава разгледа корабостроителния завод и проведе среща с командването на ВМС. На нея бяха обсъдени обучението и кариерното развитие на военнослужещите, модернизацията на Военноморските сили, както и необходимостта от осъвременяване на нормативната база в частта ѝ, касаеща отбраната и въоръжените сили.