Целият състав на НВУ участва в „Обединени усилия 2022“

20.06.2022 г. Целият състав на НВУ участва в „Обединени усилия 2022“

 Фиктивният сценарий на тактическото учение е много показателен.

Otbrana.com

Комплексно тактическо учение „Обединени усилия 2022“ започна днес в Националния военен университет „Васил Левски“съобщават от учебното заведение. Учението е на тема „Действия на усилен механизиран батальон в главните сили на механизирана бригада при отбрана“, продължава до четвъртък и в него участва целият състав на Военния университет - офицери, сержанти, курсанти, войници и резервисти, танков взвод и механизирана рота.

Според фиктивния сценарий две републики – Червената и Синята, ще влязат във военен конфликт за територия. Противниковите сили на Червената република предявяват претенции към териториални части на Синята република и към червеното малцинство, което живее там. За да си върнат това, което смятат, че им принадлежи, те нападат Синята република. Армията на Синята република трябва да удържи агресията и да отбранява границите, земите и населението си.

Синята армия има тактически оперативен център, който взима решенията за водене на бойните действия. Щаб си имат и агресорите, чиито действия се симулират от малка група. Целта е да бъде постигната повече реалистичност в учението, затова и курсантите, които влизат в ролята на противника, имат за задача да изменят част от обстановката. И през четирите дни учението е на полигона в Беляковец.