Заместник-министърът на отбраната на Гърция посети Военна академия

21.06.2022 г. Заместник-министърът на отбраната на Гърция посети Военна академия

 Вчера той проведе разговори в Министерството на отбраната. Подчертано бе, че участието на гръцки военнослужещи в бойната група, разположена в България, с рамкова държава Италия, е от съществена важност.

Otbrana.com

На официално посещение във Военна академия „Г. С. Раковски“ бе заместник-министърът на националната отбрана на Република Гърция Николаос Хардаляс. Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев посрещна госта, който бе придружен от представители на министерството на националната отбрана на Република Гърция и от посланика на Република Гърция в Република България Н. Пр. Димитриос Хронопулос, съобщават от учебното заведение.

Генерал-майор Дочев приветства гостите с „Добре дошли!“ и същите бяха запознати с мисията, структурата и дейността на военната Алма матер. На проведената работна среща беше подчертано значението на добрите съседски отношения между двете държави за стабилността в региона. Обсъдени бяха възможностите за развитие на двустранните отношения, както и пътищата за съвместна дейност и инициативи в области от взаимен интерес в сферата на военното образование.

По време на визитата заместник-министър Хардаляс посети комплекс „Царски зали“, вписа своите впечатления в книгата за гости и получи юбилеен знак „110 години ВА – традиция, качество, престиж“. Делегацията разгледа културно-историческите забележителности на Академията.

България и Гърция активизират контактите си в сферата на отбраната. Дни след официалната визита в Атина на министъра на отбраната Драгомир Заков и водената от него българска делегация днес, 20 юни, заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов прие заместник-министъра на националната отбрана на Република Гърция Николаос Хардаляс. Именно заместник-министър Хардаляс беше домакин на българската делегация на 9 юни в гръцката столица, след като гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос даде положителен тест за Ковид-19 и не успя да се срещне с нея.

***

Вчера заместник-министър Йордан Божилов и заместник-министър Николаос Хардаляс потвърдиха перспективите за развитие на двустранните отношения в сферата на отбраната. Те подчертаха значението на добрите съседски отношения между двете държави за стабилността в региона. Обсъдена бе и подкрепата от двете страни за решението на НАТО да укрепва сигурността на източния фланг чрез практически действия. Подчертано бе, че участието на гръцки военнослужещи в бойната група, разположена в България, с рамкова държава Италия, е от съществена важност. Набелязани бяха също и конкретни действия на двете държави във връзка с различни регионални инициативи, в които участват.