Министър Заков: Ще оставя конкретен план за повишаване на военните заплати

23.06.2022 г. Министър Заков: Ще оставя конкретен план за повишаване на военните заплати

 Освобождаването на военнослужещите, придобили право на пенсия, трябва да става по разумен начин.

Спирдон Спирдонов

Повече от наложително е да се увеличат възнагражденията във Въоръжените сили, е категоричен министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. От първия ден се занимавам с този въпрос, защото заплащането, най-вече на военнослужещите, е неадекватно, подчерта той в отговор на въпрос на народния представител Александър (Сашо) Александров на заседанието на Комисията по отбрана. Когато имаше момент на икономическо възстановяване, веднага започна излизане на хора от армията, предимно при сержантите и войниците, където са най-големите дефицити, отбеляза министърът. Същият проблем е и при младите офицери.

Направихме много конкретен план какво трябва да се случи до следващата година и половина, за да се преодолеят натрупаните през годините системни проблеми, посочи министърът. Най-общо казано, се предвижда да има лек спад, а след това рязък скок нагоре. Като системна грешка в това отношение, бе посочено наличието на военнослужещи и цивилни, придобили право на пенсия, което в голяма степен е довело до буквално задръстване на системата. От тук се появявал и проблемът с младите офицери, които остават без перспектива и решават да напуснат.

Министърът ще остави на неговия наследник плана, по който трябва да се върви, за решаването на този въпрос. Неговото предложение е акцентът на увеличението на заплатите да бъде върху военнослужещите и по-конкретно върху най-уязвимите групи – войници, сержанти и млади офицери. Т.е., това не означава еднакъв процент на увеличение за всички. Би могло да се предложи постановление на Министерския съвет и сега, но не е ясно дали ще стигне времето на това правителство. В сегашния бюджет на МО това няма как да се случи, отговори на въпрос на „Отбрана“ министърът, но могат да се ползват средства от централния бюджет и не е необходимо да бъде в рамките на актуализацията. На друг въпрос на „Отбрана“, толкова ли голям проблем са военнослужещите, придобили право на пенсия и има ли достатъчен кадрови състав за техните места при освобождаване, министър Заков отговори така: „ Това е проблемът. Първо, че не са малко и второ – това не може да бъде решено за един месец, защото ще отвори огромна дупка и в без друго огромния некомплект. Така че трябва да бъде решен по разумен начин в следващата година и половина, за да няма сътресения в армията. Казах, че първо ще има намаление, а след това увеличение, защото младите офицери ще имат много по-голям стимул.“