В Щаба на ВМБ: „Патрулни сили на Република България във Варна (1897 - 2005)“

10.07.2022 г. В Щаба на ВМБ: „Патрулни сили на Република България във Варна (1897 - 2005)“

 Идеята за това начинание принадлежи на заместника на началника на Щаба на ВМС по операциите капитан І ранг Ваньо Мусински.

Otbrana.com

На 8 юли 2022 г., като част от тържеството за отбелязване на 64-та годишнина от създаването на Първи дивизион патрулни кораби, в сградата на Щаба на Военноморска база Варна бе открита експозицията „Патрулни сили на Република България във Варна (1897 - 2005)“, съобщава Морски вестник. Идеята за това начинание принадлежи на заместника на началника на Щаба на ВМС по операциите капитан І ранг Ваньо Мусински. Той започна да работи за това още като беше заместник-командир на Флотилията бойни и спомагателни кораби. Идеята му бе подкрепена от командването на Първи дивизион патрулни кораби и от Военноморския музей. Много усилия в реализацията положи и мичман Гинчо Гинчев от службата за връзки с обществеността на базата.

Експозицията представя развитието на патрулните сили на Флота, базирани във Варна, от формирането на Морската част (1897 г.) до поемането на държавата ни уверено напред като член на НАТО (2005 г.). С помощта на богат снимков материал, аксесоари от бойната подготовка на патрулните сили и кратки исторически справки са представени събития, личности и факти, които са важна част от историята на базата.

Проектът бе финансиран с лични средства на двама варненци - Анна Минкова и Владимир Минков. Анна Минкова е снаха на капитан ІІ ранг Владимир Минков (1926 - 1990 г.), командир на Военноморска база Варна в периода 1948 - 1956 г. Двамата с нейния син винаги са били съпричастни към събитията, свързани с историята на най-старото флотско формирование. На 15 ноември 2013 г. те именуваха зала в Щаба на базата „Капитан ІІ ранг Владимир Минков”. А на 11 февруари 2020 г. с тържествена церемония на фасадата на дома, в който е живял флотският офицер, беше открита паметна плоча в негова чест.

На откриването на експозицията присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Адмирал Евтимов благодари на Анна Минкова и на Владимир Минков за дарителския жест, който може да послужи за пример и на други, чиято съдба по един или друг начин е свързана с военноморската ни история.