Чешката република проявява интерес към F-35

20.07.2022 г. Чешката република проявява интерес към F-35

 Otbrana.com

Докато българското Народно събрание води дискусия дали да ратифицира предложение по повод оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на първите осем самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ, стана ясно, че чешкото правителство e изразило съгласие за започване на преговори със САЩ за покупка на изтребители F-35. Компанията производител Локхийд Мартин разпространи това съобщение.

Официално съобщение от Локхийд Мартин:

„За нас е чест, че правителството на Чешката република проявява интерес към F-35 и ние ще предоставим всякаква подкрепа, която правителството на САЩ изисква в дискусиите по придобиването им. Тъй като чуждестранните военни продажби са транзакции между две правителства, най-добре е въпросите за F-35 да се отправят към правителството на САЩ, а въпросите, касаещи интереса на Чешката република към F-35, да се адресират към тяхното правителство.

Убедени сме, че F-35 осигурява несравнима полза, тъй като е най-способният самолет с най-ниски разходи за жизнения цикъл, като същевременно предоставя най-силните дългосрочни индустриални и икономически възможности в сравнение с всеки друг изтребител на пазара. Като основа на следващото поколение въздушна мощ на НАТО и европейските съюзници, F-35 е най-модерният самолет в света днес.“