Армията отново е в помощ на населението

22.07.2022 г. Армията отново е в помощ на населението

 Два хеликоптера участват в гасенето на големия горски пожар в Пазарджишко.

Otbrana.com

Два вертолета с екипажи от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) оказват съдействие в погасяването на големия горски пожар в землището на село Лесичово, Община Лесичово, област Пазарджик днес, съобщава Пресцентърът на МО.

Малко след 07.00 ч тази сутрин от авиобазата излетя хеликоптер AS 532 AL Cougar и извърши първоначално разузнаване на местността, релефа, метеорологичните и въздушните условия в района на пожара. След 10.00 часа в гасенето от въздуха се включи и хеликоптер Ми-17.

Екипажите помагат на огнеборците за потушаването на пожара с обливане на засегнатия район с вода, посредством системите за пожарогасене „bambi bucket”, с която са снабдени вертолетите. Водоснабдяването  се извършва от язовир „Тополница“.

Техниката и военнослужещите от ВВС се включват по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в подкрепа на действията на място по гасене на огъня.

 

Редакционна бележка

Нека сега тези, които непрекъснато гледат в канчето на армията, да кажат, че можем и без хеликоптери, например. Тази реакция е конкретно за този случай в помощ на населението, който, впрочем, не е изолиран. Тя, обаче, важи в много по-широк смисъл. Дали трябва да се сетим за армията, когато е тръгнал пожарът, т.е. когато е започнала войната?! И дали, ако едва при запалването на землището на село Лесичево, бяхме започнали да се питаме дали имаме хеликоптери и подготвени пилоти за тях, щеше да има кой да облива загасения район с вода?!