Военните моряци в София почетоха паметта на Вапцаров

23.07.2022 г. Военните моряци в София почетоха паметта на Вапцаров

 Положиха цветя на на гробовете на разстреляните заедно с Никола Вапцаров антифашисти Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов, като преди това ги почистиха.

Otbrana.com

На 23 юли се навършиха 80 години от разстрела на световно признатия български поет Никола Йонков Вапцаров, възпитаник на Морското училище, което гордо носи неговото име.

На тази дата по установената от клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР с председател контраадмирал от запаса Петър Странчевски традиция членове на клуба се поклониха и положиха цветя на гроба на своя патрон и на гробовете на разстреляните заедно с Вапцаров антифашисти Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов.

Към инициативата на клуба се присъединиха Емил Керемидчиев и Димо Гарланов от ръководството на Сдружение „Българско кадетско братство”, което обединява възпитаници на Нахимовското и Суворовското училища (в клуб „Военни моряци” членуват пет нахимовци и един суворовец). Присъедини се и капитан І ранг от запаса Владимир Вълчев от Асоциацията на възпитаниците на Морското училище – секция София.

Ден по-рано моряците грижливо почистиха всички гробове на героите антифашисти.

На 23 юли членове на клуба присъстваха и възпоменателния митинг-поклонение пред мемориала „Гарнизонно стрелбище“.