Първенецът на Военновъздушното училище ще служи във Военноморските сили

27.07.2022 г. Първенецът на Военновъздушното училище ще служи във Военноморските сили

 26 курсанти и 84 кадети от Випуск - 2022 „Полковник Борис Дрангов“ завършват ВВВУ „Георги Бенковски“.

Otbrana.com

Тази вечер в Плевен пред Военния клуб с песни, поезия и танци в спектакъла „Полетът е изкуство“ ще бъде изпратен Випуск 2022 „Полковник Борис Дрангов“ на Военновъздушното училище. Това е 71-ят випуск след създаването на НВВУ “Георги Бенковски“ през септември 1945 г. Курсантско-студентският съвет ще удостои с приз, характеризиращ всеки випускник, съобщават от учебното заведение.

Специализациите ще представят житието-битието си през периода на обучение. Ще отличат преподавателите и командирите, които оставят най- емоционални спомени в паметта им. А профилиращите катедри ще удостоят своите фаворити.

В топлата лятна нощ очакваме завладяващите изпълнения на Виолета Боянова, Красимир Янкулов , Живко Хинов, Васил Дошков, Клуб по спортни танци „Дъга” с ръководител Жени Бончева и Клуб по народни танци „Веселяци” с ръководител Цветан Димитров.

В петък от 9 часа в гр. Плевен на площад „Възраждане“ пред мавзолей „Св. Георги Победоносец“ ще се проведе ритуалът по

присвояване на първо офицерско звание

на курсантите на ВВВУ „Г. Бенковски”, връчването на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж и дипломите на абсолвентите.

В тържествения акт ще участват представители на Президентството, Министерството на отбраната, военни формирования, сродни институции и военно-родолюбивите организации. Младежкия гвардейски духов оркестър при СУ „Иван Вазов“ – Плевен с ръководител Красимир Янкулов и  Представителния духов оркестър на ВВС  с диригент майор Михаил Младенов са музикалните участници в тържествения ритуал.

През настоящата учебна година ВВВУ „Г. Бенковски” завършват 26 курсанти, от които 2 девойки, обучавани в специалност „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ по 4 военни специализации, с общ среден успех от следването – много добър 5,09 и успех от държавните изпити- много добър 5,22. Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Випускниците от специализация “Летец-пилот“ водят класацията, завършват с общ среден успех – Отличен 5,59 , а от държавните изпити – отличен 5,68.  

Първенец

на Випуск-71-ви „Полковник Борис Дрангов“ е лейтенант инж. Михаил Йорданов Йорданов, специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“. Той завършва обучението си с общ среден успех Отличен 5,91 и от държавните изпити - Отличен 6.00. В комплексното класиране лейтенант Йорданов отново е първенец с 91,79 точки.

Шест випускника завършват обучението си с успех  над 5,50 и с пълно отличие от държавните изпити. Други 14 от бакалаврите постигнаха успех над много добър 5,00 на държавните си изпити.

Отличниците по специализации са лейтенант инж. Лъчезар Мирославов Михайлов - специализация „Летец-пилот”, лейтенант инж. Михаил Йорданов Йорданов -специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели”, лейтенант инж. Димитър Вълков Калъчев -специализация “Ръководител на полети, Щурман-управление на въздушното движение” и лейтенант инж. Васил Людмилов Йорданов -специализация ‘’Авиационни електроприборни и автоматични системи”.

Тази година се дипломират две момичета от специализация „Ръководител на полети (Щурман-управление на въздушното движение)“.

Младежи, родом от 15 града оцветяват випуска. Плевенчаните са осем, от София са четирима, а от Пловдив - трима. В бойната ни авиация ще има представители от Бургас, Ямбол, Тетевен, Сливен, Кюстендил, Ловеч, Тутракан, Златоград, Враца и Ботевград.

Випускниците избраха военните формирования където ще започне професионалният им път.

12 Авиационна база –Долна Митрополия ще приеме на различни длъжности 10 от випускниците, следвана от 24 Авиобаза – Крумово – 5 авиоинженери, 16 Авиобаза-Враждебна – 4-ма , 3 Авиационна база – Граф Игнатиево и База КУН – по 2-ма ръководители на въздушното движение, а в 22 Авиационна база – Безмер – 1 ръководител на въздушното движение.

Първенецът на випуска лейтенант инж. Михаил Йорданов, специализация „Летателни апарати и авиационни двигатели“ пожела да служи в Морска вертолетна авиобаза „Чайка“.

Подгласниците му по бал в другите специализации изразиха предпочитанията си към длъжности в 12 Авиационна база - лейтенант инж. Ивайло Захариев, специализация „Летец-пилот“; в 3 Авиационна база - лейтенант инж. Димитър Калъчев, специализация „Ръководител на въздушното движение“ и в 24 Авиационна база - лейтенант инж. Християн Делчев, специализация „Авиационни електроприборни и автоматични системи“.

Във Випуск 2022 „ Полковник Борис Дрангов“ се дипломират и

кадетите

от Професионалния сержантски колеж- ВВС. В ПСК се проведе обучение в дневна форма по специалността „Експлоатация и ремонт на авиационна и навигационна техника".

Завършват и кадетите от задочната форма, с две годишен срок на обучение по специалностите „Експлоатация и ремонт на зенитно въоръжение и радиолокационни станции“, „Обща и специализирана  администрация“  и „Логистика“.

Общо кадетите – випускници на Професионален сержантски колеж през 2022 г. са 84, от които четирима са в дневна форма на обучение със срок от една учебна година. Средният успех на всички специалности е мн. добър 4,98.

Първенец на Випуск 2022 от ПСК е старши сержант Цветелина Здравкова Цветкова  от специалност "Обща и специализирана администрация" задочна форма от в.ф. 34420 с успех - отличен 5,62 , а отличници на випуска са редник Златка Живкова Добрева, специалност "Логистика" задочна форма от в.ф. 54270, с успех - отличен 5,57 и редник Георги Еленчов Нонов –редовна форма на обучение ,Специалност  „Експлоатация и ремонт на авиационната техника" от в.ф.28000.

На държавни изпити за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ – редовно и задочно обучение се явиха 20

студенти,

обучаващи се по граждански специалности: „Авиационна техника и технологии“, „Авиационна електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Авиационни електронни системи за управление на въздушното движение“. Постигнатият общ успех е Добър 4,41. Благовеста Банчева от специалност „Авиационна електроника“ завършва с общ успех Отличен  5.90.

На защита на дипломни работи на студенти  за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ – задочна форма се явиха 31 обучаеми по граждански специалности: „Авиационна техника и технологии“, „Електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Авиационно въоръжение“, „Авиационен мениджмънт“, „Аерокосмическа техника“, „Въоръжение и боеприпаси“.

Членовете на изпитните комисии са удовлетворени, че болшинството от дипломните проекти са с практическа насоченост. На високо ниво и с пълно отличие бяха защитите на двамата виетнамски офицери Хоа Ван Нгуен и Тханг Конг Буй по гражданска  специалност „Електроника“. По гражданска специалност „Авиационен мениджмънт“ 8 представителки на нежния пол защитиха достойно разработените теми.

Традиционно Община Долна Митрополия отличава випускник с постижения през периода на обучение. Тази година това е летецът-пилот лейтенант инж. Ивайло Венциславов Захариев. ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ и Сдружение „Артилерия-ген.Владимир Вазов“ ще отличат випускници. За втори път ще бъдат връчени и награди на името на подполковник Георги Иванов Колев.