Промените в договора за първите осем изтребителя F-16 са ратифицирани

27.07.2022 г. Промените в договора за първите осем изтребителя F-16 са ратифицирани

 Дали това Народно събрание ще има време за вторите осем самолета, предстои да видим.

Спирдон Спирдонов

В един от последните си дни 47-ото Народно събрание ратифицира и на второ четене внесения от правителството законопроект за оптимизиране на изпълнението на сключения договор през 2019 г. за доставка на първите осем самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ. Това беше важно, защото срокът да отговорим от наша страна е 15 август. Както се очакваше отпадна текстът, който предполагаше  министърът на отбраната, с оглед на оперативно и ефективно управление на средствата по сключените договори за придобиване на многоцелевите изтребители, да подписва допълнения и изменения без последваща ратификация, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката, които не водят до увеличаване на стойността. Имаше съмнение, че така ще се наруши Коституцията и по предложение на депутатите от Комисията по отбрана Атанас Зафиров, Благовест Белев, Атанас Славов, Виктор Насър и Александър Александров параграфът не бе приет.

Тази ратификацията, според мотивите на правителството,  цели няколко основни промени. Актуализира се конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване. Увеличава се броят на обучавания допълнителен личен състав с още 2 летци и 5 от  инженерно-технически състав. Коригират се стойности на различни линии по договора, като се пренасочват средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите. Има промяна в различна степен на  срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и се потвърждават свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици. Изрично се посочва, че няма да се стигне до удължаване на  посочените срокове за доставка на самолетите. Променят се някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни обстоятелства. Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на програма FMS. Не се намаляват и не се стесняват заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70. Осигуряват се възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ.

На извънредно заседание на Комисията по отбрана във вторник министърът на отбраната Драгомир Заков каза, че очаква тази седмица, т.е. в четвъртък, правителството да одобри Проект на инвестиционен разход за придобиване на вторите 8 изтребителя от САЩ. В Министерството на отбраната документът се доработваше. Посочено бе, че е крайно наложително проектът да бъде гласуван от Народното събрание преди неговото закриване. Тогава министърът съобщи нови моменти  по офертата на американската страна. Ставаше дума за компенсации. 25 млн. долара да дадат възможност за покриване на единия от трите договора за вторите 8 самолета за ракетите, които се поставят на крилата. Също като компенсация се отпускат 9,5 млн. долара за обучение на пилотите за използване на високоточни оръжия. Тези две суми нямало да заплащаме.

Постигната е била договореност, ако се забави идването на първите самолети по първия договор през първото тримесечие на 2025 г., да поискаме отлагане на първата вноска, което е в наш интерес, защото най-голямото плащане ще бъде през 2026 г., каза министърът. Това нямало да доведе до нарушаване статута на България по Програмата FMS. В същото време се водят разговори с американската страна, ако останем без самолети в определен момент, поради забавяне на новите и изтичане ресурса на МиГ-29, проблемът да бъде преодолян, стана ясно още от думите на министъра на отбраната.

Пред народните представители министър Заков поздрави екипа на ВВС и МО за положените усилия за формиране на този окончателен пакет по вторите 8 самолета, което той определи, като безспорен успех. Нещата останаха в полето на Министерския съвет и Народното събрание. До 1 ноември трябвало да бъдем готови с отговор на офертата от страна на САЩ. В противен случай условията нямало да бъдат същите. А ако не изпълним проекта, имало риск да приземим бойната ни авиация, допусна министърът. Междувременно политическата криза у нас придоби крайни измерения. Третият мандатоносител – БСП, не се справи със съставянето на кабинет и обяви, че ще върне утре мандата. Проектът за инвестиционен разход за новите изтребители не фигурира в предварително обявения дневен ред на утрешното правителствено заседание, което започва в 15 ч. Разбира се, това не означава, че не може да влезе като извънредна точка. Нашата информация е, че се работи по него. Предстои да видим.