Модернизацията на армията е основен приоритет на новия министър на отбраната

02.08.2022 г. Модернизацията на армията е основен приоритет на новия министър на отбраната

 Това, което може да бъде извършено без парламент, ще го направим, каза Димитър Стоянов, когато приемаше поста. Негови заместници ще бъдат Катерина Граматикова и Теодора Генчовска.

Спирдон Спирдонов

Поемам поста министър на отбраната в изключително труден момент, породен от войната в Украйна, но съм убеден, че българските въоръжени сили са и ще продължат да бъдат гарант за сигурността, за суверенитета и териториалната цялост на страната, каза днес Димитър Стоянов, който получи доверието на президента Румен Радев да оглави Министерството на отбраната в състава на служебното правителство. Той очаква от състава на Министерството на отбраната и от висшия команден състав пълно съдействие, за да могат заедно да постигнат поставените цели. 

Тържествената церемония по сдаването и приемането на отговорната длъжност в държавата се проведе в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната. По дългогодишна традиция новият министър получи от досегашния икона „Свети Георги Победоносец“. Димитър Стоянов бе посрещнат неговия предшественик Драгомир Заков и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В церемонията участваха членовете на политическия кабинет на министъра, както и целият висши команден състав. Представени бяха и новите заместник-министри на отбраната – Катерина Граматикова и Теодора Генчовска. Предстои назначаването на началник на политическия кабинет на министъра.

Димитър Стоянов благодари на целия екип на министър Заков за постигнатите резултати в такъв кратък срок. И подчерта, че няма просперираща държава без модерна и боеготова армия. Посочи, че основният двигател при него ще бъде модернизацията на Българската армия. Това, което може да бъде извършено без парламент, т. е. необходимата документална подготовка, която най-вероятно ще му бъде завещана,  за да я придвижи напред, за реализиране  на проекта за многонационалния самолет. Надява се да бъзе даден нов тласък на проекта за бойните машини на пехотата, както и откриване на  нови проекти, които са включени в Инвестиционната план-програма. Това, отбеляза министър Стоянов, ще изисква изключително много труд, но за сметка на това ще работим заедно. Той очаква да бъдат постигнати добри резултати, а при подготовката на бюджета за следващата година целта за 2 процента от БВП за отбрана да бъдат постигната още през през 2023 г. По този въпрос вече и водил разговор с новия служебен министър на финансите.

Не трябва да пропускаме и нещо изключително важно – създаването на целеви фонд за отбрана, каза министър Стоянов, където да се натрупват нереализираните средства през всяка текуща година. Това ще изисква законови и нормативни промени, но, според него, е необходимо, за да има още по-голям успех в реализацията на проектите за модернизация. Министърът не изключва в своите приоритети всекидневната бойна подготовка, включително есенно-зимната подготовка на техниката. По никакъв начин няма да политизирам Българската армия, заяви той, посочвайки, че тя е стожер на държавността.

След като приветства Димитър Стоянов, Драгомир Заков припомни, че се познават с него от 2017 г., когато е бил директор на дирекция „Политика за сигурност“ във външно министерство. „В тези пет години и половина изградихме изключително добри професионални отношения. Минахме през седем срещи на върха на НАТО. Минавали сме през трудни моменти и важни решения, но мога да кажа, че съм имал цялото съдействие и от министър Стоянов и от президентската институция по всеки един въпрос. Когато съм искал среща по важен въпрос, винаги съм я получавал в кратко време, за което благодаря“, каза досегашния министър на отбраната. Той смята, че оставя министерството във възможно най-добрите ръце в този момент. В тези пет, изключително трудни месеци, се постарахме да направим крачка напред, смятам, че оставяме едно достойно наследство, върху което може да се надгражда, посочи г-н Заков. И изрази убеденост, че това ще се случи. Съобщи, че всеки момент се очаква законодателно решение от страна на Италия във връзка с поемането на ангажиментите й за рамкова държава на Многонационалната бойна група на наша територия. За резултата от преговорите с американската страна за вторите Ф-16, каза, че е постигнат много добър пакет. Придвижени са голяма част от решенията за двата многофункционални патрулни кораба. Министър Заков благодари както на политическия екип, така и на висшето военно командване за разбирателството и за съветите, които е получавал от тях. С огромно уважение, подчерта той, оставам към всички военнослужещи, към тяхната достойна професия. Изрази надежда, че в бъдеще българските политици ще осъзнаят, че без добре оборудвана и мотивирана армия няма как да има сигурност. Армията не може да бъде употребявана за политически цели и това ще го отстоявам за в бъдеще, бе категоричен Драгомир Заков, който се връща на дипломатическия фронт.