На полигон „Ново село“ завърши успешно поредната съвместна подготовка

05.08.2022 г. На полигон „Ново село“ завърши успешно поредната съвместна подготовка

 В последния ден от подготовката участващите роти демонстрираха способности под командването на подполковник Велин Кехайов  - офицер, провеждащ учението и командир на 42-и механизиран батальон.

Otbrana.com

В рамките на десетдневната подготовка „Platinum Lion22“, която започна на 25 юли на учебен полигон „Ново село“,  военнослужещите от въоръжените сили на България, САЩ, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия развиваха уменията си за водене на бойни действия и за повишаване на оперативната съвместимост при изпълнение на задачи в коалиционен формат, съобщава Пресцентърът на МО. Бяха проведени поредица от ротни тактически учения с военнослужещи от 42-и механизиран батальон – Ямбол и батальона за защита на силите от състава на 2-а механизирана бригада, екипаж БЛС от батальон ISTAR на  61-а механизирана бригадаКарлово, два танкови взвода от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, механизирана рота от Въоръжените сили на САЩ и пехотен взвод от Въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Общо 430 военнослужещи с 90 единици сухопътни самоходни огневи средства и автомобилна техника изпълняваха задачи по темата на съвместната подготовка: „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили“.

В последния ден от подготовката участващите роти демонстрираха способности под командването на подполковник Велин Кехайов  - офицер, провеждащ учението и командир на 42-и механизиран батальон. Те бяха наблюдавани от представители на посолствата на САЩ и Великобритания. След приключването на демонстрацията се състоя тържествена церемония по закриване на съвместната подготовка. Бригаден генерал Станимир Христов – офицер, планиращ учението и командир на 2-а механизирана бригада, благодари на участниците за положените усилия и подчерта, че всички поставени цели са изпълнени въпреки краткото време за сглобяване на действията на формированията. „Станахме свидетели на професионализма, волята и желанието на всеки един от вас да изпълни успешно планираните задачи“, посочи той и отбеляза, че в дни на усилена и динамична полева подготовка военнослужещите са показали съюзна решимост и сплотеност. Бригаден генерал Станимир Христов и подполковник Велин Кехайов връчиха сертификати на участниците в подготовката.

„Platinum Lion22“ е част от съвместната българо-американска подготовка, която се провежда на територията на България за повишаване на способностите на формированията за участие в съвместни многонационални операции.