Континентът на бъдещето и неговите тайни в най-новата изложба на Военноморския музей

12.08.2022 г. Континентът на бъдещето и неговите тайни в най-новата изложба на Военноморския музей

 Otbrana.com

В навечерието на Празника на ВМС във Военноморския музей беше открита фотоизложба „Науката отплава за Антарктида“, която представя българския принос в изучаването на Ледения континент през годините, трудните моменти и изпитания, успехите и реализираните мечти, сред които придобиването на първия военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който ще осигурява българските полярни експедиции.

На откриването присъстваха началникът на Висшето Военноморско училище флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, заместник-началникът на щаба на ВМС по операциите капитан I ранг Ваньо Мусински,  доц. д-р Любомир Кендеров от Българския антарктически институт, командирът на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ капитан II ранг Николай Данаилов, вицеадмирал от запаса Петър Петров - Петър Петров-председател на СОСЗР-Варна, действащи и запасни офицери, приятели на музея и гости на Варна.

Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева обърна внимание, че изложбата разкрива отделни откъси от живота и процеса на работа на българските изследователи в екстремните условия на Антарктида, заснети от членовете на експедициите в продължение на изминалите 35 години. С видеообръщение проф. Пимпирев, вдъхновител и ръководител на българските полярници, приветства присъстващите. Той определи предстоящото отплаване на първия български военен научноизследователски кораб като едно от най-важните събития в над трийсетгодишната история на Българската полярна експедиция и въобще в българската морска история.

Доц. Любомир Кендеров изтъкна, че България е една от малкото държави, които имат стабилно присъствие на Ледения континент. Той поясни, че страната ни е сред 29-те държави, членуващи в Антарктическия договор, и се нарежда гордо сред управляващите този континент, в който се крият много ресурси. Флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров оцени високо сътрудничеството в научните проекти между Висшето военно училище и българските антарктици и сподели, че включването на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ е основен фактор в реализацията на предстоящите мащабни проекти.

Изложбата може да бъде разгледана до 25 октомври. А на 14 август (неделя) Военноморският музей ще посреща своите посетители с вход свободен по повод Празника на Военноморските сили.