Почина капитан І ранг от запаса Георги Методиев

21.08.2022 г. Почина капитан І ранг от запаса Георги Методиев

 Otbrana.com

От клуб „Военни моряци“ на СОСЗР съобщиха тъжнат авест, че е починал дългогодишният председател на клубакапитан І ранг от запаса Георги Методиев Георгиев. Прощаването с капитан І ранг Методиев ще се състои на 23 август, вторник, от 12.30 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

***

СКРЪБНА ВЕСТ – ЗАГУБИХМЕ КАПИТАН І РАНГ ГЕОРГИ МЕТОДИЕВ!

В нощта на 19 срещу 20 август след тежко боледуване почина капитан І ранг от запаса Георги Методиев Георгиев. На 6 декември т.г. той щеше да навърши 89 години.

Роден е в гр. Пазарджик. Завършва  Военноморското училище „Н. Й. Вапцаров” с випуск „Вапцаровски” (1948 – 1953 г.). До 1970 г. служи в ударните сили на флота, като преминава през всички длъжности от командир на торпеден катер през командир на звено, отряд, до началник щаб и командир на дивизион торпедни катери. В периода 1961-1965 г. се обучава във Военноморската академия в Ленинград, СССР. В периода 1970-1972 г. работи в Научно-изследователския център към ГЩ на БА, а от 1972 до 1989 г. е на военнодипломатическа работа като военен, военноморски и военновъздушен аташе в няколко държави.

Изпълнява своя дълг към Родината с достойнство и чест.

След приключването на действителната военна служба става член на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР, чийто председател е в продължение на 12 години. Работи с желание и инициатива, без да щади време и сили. И като редови член на клуба до самата си кончина активно участва в неговата дейност.

Претърпяхме тежка загуба. Ще го запомним като инициативен и всеотдаен ръководител и другар. Между многобройните му инициативи, които положиха началото на клубни традиции, са поддържането и ежегодните поклонения на гробовете на нашия патрон Никола Йонков Вапцаров и на героя от Балканската война капитан І ранг Георги Петров Купов, изработването и поставянето на паметна плоча в Русе на първия командир на Българските Военноморски сили и първи началник на Машинната школа (първообраз на Военноморското училище) капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ПАМЕТ

НА КАПИТАН І РАНГ ГЕОРГИ МЕТОДИЕВ ГЕОРГИЕВ!

Изразяваме искрените си съболезнования на семейството му и на неговите колеги по служба.

Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР