Специалните сили на три държави тренираха защита на мира на Балканите

01.09.2022 г. Специалните сили на три държави тренираха защита на мира на Балканите

 Otbrana.com

От 22 август до 2 септември 2022 г. България е домакин на тристранната съвместна подготовка „Balkan Spirit 22” на Специалните сили на част от балканските държави, съобщават от СКСО.

Днес военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия и колегите им от Република Гърция и Румъния показаха своите съвместни действия по време на деня за високопоставени гости на Учебно-тренировъчен комплекс (УТК) „Црънча“.

В хода на подготовката, усилията бяха насочени към повишаване на оперативната съвместимост между участващите нации, изграждането на доверие и създаването на стабилни взаимовръзки, които да промотират мира на Балканите.

През двете седмици, операторите извършиха парашутни скокове, стрелба с различни видове оръжия, инфилтрация и ексфилтрация с хеликоптер, бой в затворени пространства, проникване в сграда. Всички тези способности бяха демонстрирани днес пред погледа на командирите на Специалните сили на участващите нации – генерал-лейтенант Цицикостас, генерал-майор Матеев и генерал-майор Шербан. От Щаба по отбрана демонстрациите наблюдава директорът на щаба на отбраната генерал-майор Прокопиев.

 „Нивото на оперативна съвместимост по отношение на техники, тактики и процедури е на много високо ниво. Специалните сили са елита на въоръжените сили във всяка държава. Когато Специалните сили имат такова ниво на взаимодействие, приятелство, оперативна съвместимост, това значи, че теглят всички със себе си напред. Убеден съм, че това което правим усилва нашата мощ като съседни страни на Балканите, като партньори в НАТО и на НАТО като цяло“, каза генерал-майор Матеев.

В обръщението си към участниците, командирите на гръцките и румънските Специални сили благодариха на всички за неуморната работа, за доброто взаимодействие помежду им и изказаха своята увереност, че този тип съвместни подготовки повишават уменията на операторите в многонационална среда, което допринася за осигуряването на мира и стабилността на Балканите.