Втора Тунджанска механизирана бригада отбеляза своя празник

01.09.2022 г. Втора Тунджанска механизирана бригада отбеляза своя празник

 Otbrana.com

Днес от 10.30 часа в района на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора започнаха тържествата по случай   24-та  годишнина от нейното  създаване, съобщават от формированието.

Празникът започна с полагане на венец пред Паметника на загиналите в сражението при Пирот през 1885г.

Командирът на бригадата бригаден генерал Станимир Христов прие строя на формированията и ги поздрави по случай празника.

С поздрав към всички се обърна заместник – началникът на отбраната генерал – лейтенант Димитър Илиев. Той благодари на военнослужещите и цивилните служители за доблестната служба, компетентността, волята, дисциплината и всеотдайността, които обединени в едно правят силата на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Генерал – лейтенант Димитър Илиев подчерта, че тези качества градят доверието с което се ползват сред съгражданите и уважението сред колегите в страната и чужбина и пожела на целия личен състав на бригадата здраве и успех.

В словото си командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, бригаден генерал Христов изрази своята благодарност към военнослужещите и цивилните служители за положения неуморен воински труд, за професионално изпълнените задачи, които с цената на много лишения и усилия изпълняват.   

„..Искам да изразя искрената си благодарност към всички Вас, които и в този момент изпълнявате своите професионални задължения за вашата решителност и професионализъм! Да благодаря на всички военнослужещи и цивилни служители от бригадата, воините от резерва от всички поколения, за вярната Ви служба, за приноса и заслугите Ви към Българската армия, за Вашето родолюбие, самоотверженост и всеотдайност! Уверен съм, че и занапред, независимо от трудностите във нашата ежедневна дейност, ние ще продължаваме да защитавате с решителност  и чест авторитета на 2-ра Тунджанска механизирана бригада”.

Съветникът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност генерал – лейтенант Любчо Тодоров обяви поздравителен адрес от името на Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили към личния състав на бригадата.

 Негово високопреподобие Архимандрит Богослов – Протосингел на Старозагорската епархия в служение с местни свещеници извърши празнично водоосвещение за здраве, благоденствие и успех на военнослужещите.

Гости на събитието бяха заместник – началникът на отбраната генерал – лейтенант Димитър Илиев, съветника на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност генерал – лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, Негово високопреподобие Архимандрит Богослов, областният управител на област Стара Загора - господин Иван Чолаков,  главния секретар на община Стара Загора - господин Делян Иванов, командири на формирования от Българската армия, бивши командири на бригадата, представители на държавни институции, офицери от резерва и запаса от военно- патриотични сдружения и съюзи.

 В празничния ден 9 военнослужещи от бригадата бяха наградени с предметни награди от Командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов,  а командира на 2-ра  Тунджанска механизирана бригада, бригаден генерал Станимир Христов награди 32 военнослужещи и цивилни служители, от които 8 с обявяване на благодарност и 17 с грамоти.

Бригаден генерал Христов не пропусна да поздрави и своите предшественици, бившите командири на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, на които връчи военна грамота и картина на бригадата и им благодари за достойното наследство и предначертания път, който днес всички военнослужещи и цивилни служители от състава на бригадата следват с решителност и чест.

Празникът завърши с празничен концерт изнесен от Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада с диригент капитан Цветомир Василев и ансамбъл „ЗАГОРЕ”.