Шумен посрещна тържествено военнослужещи от мисия в Босна и Херцеговина

05.09.2022 г. Шумен посрещна тържествено военнослужещи от мисия в Босна и Херцеговина

 Контингентът получи висока оценка за изпълнението на мисията. Всички бяха наградени със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Спирдон Спирдонов

В Шумен днес, 5 септември, на площад „Освобождение“ бе официално посрещнато формированието от Сухопътни войски от състава на междинния регионален резерв в операцията на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“. Съставът му е до 110 военнослужещи. Той е основно от 29-и механизиран батальон – Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен, който е наследник на 7-ми Пехотен преславски полк, попълнен с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив. Механизираната рота застъпи в дежурство на 1 юли 2021 г. Основните задачи, които изпълняваха военнослужещите, бяха механизирани и пеши патрули, защита на силите (охрана на базата) и действия на формированията за бързо реагиране. Национален командир бе полковник Красимир Ценов от Съвместното командване на силите.

Военнослужещите бяха приветствани от полковник Васил Енчев, заместник-началник на Щаба на Сухопътни войски по операциите. Той предаде благодарностите на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов за достойната служба на контингента в Босна и Херцеговина. Вие, обърна се полковник Енчев към завърналите се военнослужещи, демонстрирахте висока подготовка, професионализъм и отговорност, съчетано с мотивация, за изпълнение на съвместните задачи. Вие, продължи той, показахте, че можете да се интегрирате успешно в оперативната обстановка, в многонационалното формирование, да служите под многонационално командване и да изпълнявате съвместни задачи с коалиционните партньори. Полковник Енчев отбеляза високата оценка, получена от командването на мисията, което показва, че с достойнство и чест нашите военнослужещи пазят флага и името на България, на Българската армия и на Сухопътните войски. Той благодари на семействата на военнослужещите, на държавната и на местната власт за подкрепата.

Изключително съм щастлив не само, че изпълнихме своята мисия с достойнство, но и че всички се връщаме живи и здрави, посочи в словото си помощник-националният командир и командир на националния поддържащ елемент подполковник Георги Георгиев, който е командир на 29-ти механизиран батальон – Шумен. През изминалите шест месеца всички от контингента демонстрираха отлична бойна и физическа подготовка и на практика реализираха високата си теоретична подготовка, каза още той. Тази операция, продължи подполковник Георгиев, даде възможност на всеки от нас да надгради своите знания, умения и компетенции, а ежедневните предизвикателства, с които заедно се справихме, поставиха основата за изграждане и на трайни приятелства. Чрез достойното си представяне защитихме честта на нашата нация и армия, бе категоричен той.

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов бяха наградени всички военнослужещи от състава на контингента с награден знак „За участие в мисия“ и правоъгълна плочка с надпис „Босна и Херцеговина“. От името на командира на СКС генерал-майор Валери Цолов предметни награди на военнослужещи връчи  полковник Юлиян Петров, заместник-началник на Щаба по ресурсите на Командването. Наградите от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов връчи полковник Васил Енчев. Военнослужещи от контингента бяха отличени с грамоти от командира на Единния център за начална подготовка – Плевен, полковник Иван Вълев.

До посрещнат военнослужещите от задгранична мисия дойдоха още областният управител на област Шумен Христо Христов, кметът на Община Шумен Любомир Христов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, главен инспектор Галин Божилон, началник на сектор „Охранителна полиция“ при МВР – Шумен, комисар Иван Иванов, директор на Регионална дирекция ПБЗН, Константин Стоянов, директор на Териториална дирекция на ДАНС, полковник Добромир Добрев, началник на гарнизон Шумен, командири на военни формирования, близки на военнослужещите от контингента и военнослужещки от гарнизона. Церемонията завърши с тържествен марш под звуците на Духовия оркестър на Сухопътни войски.

***

Контингентът се завърна на родна земя през нощта на 2 септември. Ротацията в база Бутмир, Сараево бе извършена в периода 23 август - 1 септември под ръководството и контрола на комисия от Съвместното командване на силите. Досегашният помощник-национален командир и командир на националния поддържащ елемент подполковник Георги Георгиев, който е командир на 29-ти механизиран батальон – Шумен, предаде българския флаг на новия командир подполковник Калоян Стоянов. Присъстваха националният командир на българския контингент полковник Красимир Ценов и командирът на многонационалния батальон, в състава на който е българското формирование подполковник Лукас Ламач. Новият контингент е в състав до 110 души и ще продължи да изпълнява задачи по патрулиране, защита на силите и действия на формированията за бързо реагиране. Основната му част е сформирана от 4-и механизиран батальон от Единния център за начална подготовка – Плевен. Допълнен е с военнослужещи от 61-а механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив.