Честваха 130 години от създаването на Първа пехотна Софийска (Желязна) дивизия

07.09.2022 г. Честваха 130 години от създаването на Първа пехотна Софийска (Желязна) дивизия

 Otbrana.com

В  Деня на Съединението на България, 6 септември, в бившия казармен район в град Сливница, тържествено бяха отбелязани 130 години от създаването на Първа пехотна Софийска (Желязна) дивизия, съобщават от КСВ.  Организаторите съчетаха честването с участието на Първи пехотен полк с командир капитан Христо Попов в отбраната на Сливнишката позиция през 1885 г. Във военно-родолюбивата проява се включиха почетен взвод от състава на 3 Бригадно командване -Благоевград и представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

За нас това е знаково място, като полковник от запаса Добри Стоянов. Първоначалната идея при организиране на проявата е била тържеството на бъде в София, пред НДК, но както е известно вече дълги години въпросът с възстановяването на паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк не се решава. В Сливница е и последният щаб на Първа мотострелкова дивизия след предислоцирането й от София.

Пред паметниците на капитаните и на загиналите във войните в центъра на града бяха поднесени венци и цветя в знак на почит на падналите за защитата на България. Съветникът по сигурност и отбрана на президента полковник от запаса Илия Милушев и кметът на община Сливница Васко Стоилков откриха пред входа на щаба на бившата дивизия паметна плоча „130 години от създаването на Първа Софийска дивизия“. Офицерите и сержантите от запаса разгледаха с умиление ремонтните дейности, които текат в сградата. За много от тях това е мястото, където са отдали своята младост.

Подполковник Калин Ранчев от Военна академия „Георги Раковски“ изнесе доклад за създаването и бойния път на дивизията. Полковник от запаса  Добри Стоянов награди с паметни монети бивши командири на поделения от  състава на дивизията.